Завршена Прва лига Србије: Нафтагас из Елемира нови шампион

Прва лига, најквалитетније екипно такмичење у Србији, под покровитељством Шаховског савеза Србије, завршено је протеклог викенда у хотелу „Цептер Дрина” у Бајиној башти.
sah
Фото: Шаховски савез Србије

Након 11 неизвесних кола по Бергеровом систему паровања (свака екипа игра против сваке екипе), Нафтагас из Елемира је успео да се попне на трон Србије, у екипном стандардном шаху. Оволико квалитетан турнир захтева и веома добру организацију, за шта су се постарали директор турнира, међународни судија Миливоје Миливојевић, главни арбитар, такође интернационални судија Иштван Бриндза, као и велики организациони тим. Све партије Прве лиге Србије су преношене уживо путем најпознатијих шаховских веб страница.

Нови шампиони из Елемира су од старта кренули одлично и два кола пре краја су имали велику предност. Успевши да ремизирају у оба преостала кола дошли су до толико жељене титуле првака државе. Нафтагас је дошао до трофеја у следећем саставу: велемајстори из Јерменије Самвел Тер Шахакјан и Роберт Хованисјан, велемајстори Бранко Тадић и Милоје Ратковић, интермајстори Милош Станковић, Стефан Тадић, Милован Ратковић и Предраг Бодирога, ФИДЕ мајстори Синиша Попов и Павле Димић. Они су на крају имали један меч-бод више од другопласиране екипе београдског Змаја, који је и бранио титулу, а тренутно представља Србију на Европском клупском купу у Драчу (Албанија).

За нове вицешампионе Србије у саставу су били: велемајстори из Црне Горе Денис Кадрић и Лука Драшковић, грузијски велемајстор Мераб Гуганашвили, велемајстори Алескандр Предке, Лука Будисављевић и Миодраг Савић, интернационални мајстори Михајло Радовановић, Милош Шћекић и Владимир Луковић, те мајсторски кандидат Мирослав Симоновић и Ана Симоновић.

Колико је такмичење било неизвесно најбоље се видело по томе што су треће место поделиле три екипе. Међутим, 365.рс из Пожеге је имао највише освојених поена из игре. Једнак број освојених меч-бодова су имале и екипе Јелице ПЕП из Горачића, као и Спартака из Суботице, који су имали најлошије додатне критеријуме од поменута три тима.

У саставу екипе из Пожеге су се нашли: црногорски велемајстор Никола Ђукић, велемајстори Алексеј Сарана, Велимир Ивић и Алекса Стриковић, интермајстори Миодраг Перуновић, Марко Ненезић, Дејан Павловић, Душан Радовановић и Никола Марчетић, те Дејан Јовељић и Андреја Класовић. Клубови који су се пласирали на прва три места су награђени пехарима, а њихови играчи медаљама одговарајуће боје, док нови шампиони стичу право наступа следеће године, на Европском клупском купу.

Нови друголигаши су постале три последњепласиране екипе, а то су Црвена звезда из Београда, Младост из Нове Пазове и Краљица ПТТ из Петроварадина.

С. Костић

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести