ЗАВРШЕН СВЕТСКИ КУП ЗА ЖЕНЕ Славље Александре Горјачкине

Након скоро месец дана жестоких борби на 64 поља 10. Светски куп у Бакуу, у Азербејџану, улази у завршницу.
ФИДЕ/ Освајачице медаља на Светском купу у Азербејџану
Фото: ФИДЕ/ Освајачице медаља на Светском купу у Азербејџану

Победник женског турнира је већ познат, а у отвореној конкуренцији је остало још само питање да ли ће превладати искуство норвешке легенде шаха, или младост индијског суперталента? Као и ко ће доћи до карте за Турнир кандидата освајањем трећег места.

Млади бугарски интермајстор Нургул Салимова је одиграла невероватан турнир, и исписала је нове странице историје шаха по неколико основа. Она је једна од најмлађих учесница у финалу Светског купа за жене, а прва која има мању титулу од велемајсторске. Током турнира је освојила и велемајсторску норму, што сведочи о квалитету њене игре и шаховској снази њених противница. Успела је да избаци из такмичења велемајстора Ану Музичук из Украјине, руског интермајстора Полину Шувалову (која је елиминисала нашег интермајстора Теодору Ињац). Међутим, није могла до краја, јер ју је у финалу савладао руски велемајстор Александра Горјачкина, по многима тренутно најбоља шахисткиња планете, која је дотле дошла избацивши велемајсторе Тан Зонђи (Кина) и Харику Дронавали (Индија).

У финалу је виђен спектакл. Након ремија у првој партији, Салимова је имала шансу да у реваншу дође до титуле, али је искуснија шахисткиња успела да се одбрани и одведе меч у доигравање по убрзаном темпу. Прва партија доигравања није завршена одлученим резултатом, али је у другој сјајном игром славила Горјачкина и тако окончала бајковити турнир млађе колегинице потврдивиш епитет најбоље активне шахисткиње планете, уз актуелну пракињу света кинеског велемајстора Ју Венђун. У мечу за бронзу и место на Турниру кандидата виђен је велемајсторски дуел између Ане Музичук и Кинескиње Тан Зонђи. Тријумфом у првој партији са белим фигурама Музичукова је стекла велику резултатску, али и психолошку предност. Иако се Кинескиња трудила у реваншу Украјинка је успела да одржи реми и дође до трећег места.

Светску шаховску јавност је због своје младости изненадио и индијски велемајстор Прагнанада. Он је стигао до великог финала, при том је на путу до њега избацио другог и трећег играча света, велемајсторе Фабијана Каруану и Хикаруа Накамуру (обојица су на рејтинг листи Сједињених Америчких Држава). Са друге стране, његов противник, велемајстор из Норвешке Магнус Карлсен је елиминисао легенду светског шаха из Украјине Василија Иванчука, чувеног индијског велемајстора Гукеша и у полуфиналу је растужио домаће навијаче савладавши велемајстора Нијата Абасова. Тренутно је одигран само први меч финала, у њему је виђен реми након 35 одиграних потеза. У следећој партији ће предност првог потеза имати доскорашњи светски шампион Карлсен. У дуелу за бронзано одличје и место на Турниру кандидата предност има Абасов против Каруане, који је елиминисао браниоца титуле из Сочија велемајстора Јана Криштофа Дуду, јер га је савладао са белим фигурама у првој партији.

Стефан Костић

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести