ОБЕЛЕЖЕНО 75 ГОДИНА ШАХОВСКОГ САВЕЗА СРБИЈЕ Дневнику специјална захвалница (ФОТО)

Шаховски Савез Србије је обележио вредан јубилеј - 75 година од постојања. Како рече први човек Савеза Драган Лазић; шах је знатно раније стигао на наше просторе, али се за званични датум узима оснивање ШСС-a.  Свечаности у просторијама Галерије РТС-клуба у Београда присуствовале су многобројне званице, представници Министарства спорта, Спортског савеза Србије, локалне заједнице, чланови репрезентације Србије, са селекторком велемајстором Алисом Марић на челу, као и многобројни љубитељи ове древне игре.
1
Фото: Председник ШС Србије Драган Лазић, фото: В. Фифа

Присутнима се обратио први човек шаховске организације Драган Лазић, који је, између осталог, рекао и следеће:

- Највише ме радује чињеница што је поново враћена позитивна клима у шаховски свет, пошто је у једном периоду дошло до подела и неслагања. Шаховска каса јесте сиромашна, али то није смео да буде разлог нетрпељивости међу људима, који би требало да вуку шах у правом смеру. Ми смо успели да вратимо све то - поверење играча у Савез, као узајамно поверење на највишем нивоу. У нашем спорту се више не дешава да се неки репрезентативац не одазове позиву под националну заставу, што је био случај пре неколико година. То је оно на шта сам најпоноснији.

Фото: В. Фифа

Потом се Лазић осврнуо на будуће циљеве и задатке.


"Дневник" међу награђенима

На пригодној свечаности, Шаховски савез Србије доделио је специјалне захвалнице и признања шаховским радницима, спонзорима, донаторима и медијима, међу којима се нашао и "Дневник".

Фото: Уредник наше спортске рубрике Јово Галић примио је захвалницу, фото: В. Фифа

Поред наше куће, награђени су још и Милорад Капелан, Маријан Стричевић, Телеком Србија, Мој киоск група, Интегралтехника, РТС, РТВ, РТВ Тесла, Марјан Ковачевић и Мирослав Нешић.

Фото: В. Фифа


- Сада, када смо се финансијски и организационо стабилизовали, најважније је то да дођемо до такмичарских резултата - појединачних, екипних и репрезентативних. Већ се полако шуњамо врху Европе и света. Ове године имали смо првака Европе Алексеја Сарану, који је с руске рејтинг листе прешао на нашу. Имамо и Теодору Ињац која се нашла међу шеснаест такмичарки на Светском купу у Бакуу. Постоје, дакле, јасне назнаке да можемо да се умешамо у борбе за медаље. Управо то нам недостаје да би се хвалили и то не само историјом. Потребна нам је и већа подршка медија, јер шах, који је трећи по масовности у Србији, то заслужује - додао је Лазић.

Фото: В. Фифа

Он је укратко изнео и неколико приоритета.

- Надамо се да ћемо успети да организујемо шаховску олимпијаду у нашој земљи, изградимо шаховску кућу и академију, али и да вратимо шах у школе - нагласио је Драган Лазић.

Фото: В. Фифа

Кроз историју шаха у Србији, присутне је, пригодним филмом, провео новинар РТС-а Марко Максимовић. У њему је обухваћено било оснивање Савеза 1948. године, увод у златно доба нашег шаха, преко сјајних резултата и организација великих догађаја, где су истакнути били велемајстори Светозар Глигорић, Љубомир Љубојевић, Алиса Марић и други, па до данашњих дана, са Алексејем Сараном и Теодором Ињац на челу.

Ј. Галић - С. Костић

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести