Три титуле Новосађанима на Републичком такмичењу основних школа у Нишу

Републичко такмичење ученика основних школа одржано је претходног викенда у Нишу, под покровитељством Министарства просвете Републике Србије.
1
Фото: Ж. Медар

Укупно је, у појединачној и екипној конкуренцији учествовало више од 1100 девојчица и дечака. У појединачном надметању посебно су се истакли многи талентовани шахисти из Војводине, а предњачила су деца из Новог Сада и Панчева. Медаље су отишле и у Зрењанин, Апатин, Стару Пазову и Уљму.

Када је реч о републичким првацима, Новосађанин Милош Пасула дошао је до трофеја са свих седам победа у конкуренцији дечака трећег разреда. Талентовани шахиста, одличан ученик школе „Светозар Марковић Тоза“, трећу годину заредом побеђује на овом такмичењу. Да би успех Војвођана био потпун у овој групи, побринули су се, такође сјајни Никола Адамовић из новосадске школе „Васа Стајић“ који је имао шест поена, али и Панчевац Аљоша Каначки из школе „Стевица Јовановић“ са 5,5 поена.

Међу ученицима другог разреда најуспешнији је био Леонид Ивановић из новосадске школе „Коста Трифковић“ који је освојио шест поена, исто као Нишлија Урош Перуновић, али је био бољи по додатном критеријуму. Занимљиво је то да је Леонид играо на првој табли своје школе у екипној конкуренцији и остварио свих седам победа. Пошто су на челним таблама били углавном седмаци и осмаци, његов укупни резултат и успех је тим већи. Треће место је освојио Михајло Билић из зрењанинске школе „Петар Петровић Његош“ који је освојио 5,5 поена.

Трећи победнички пехар који је дошао у Нови Сад понела је Есенија Весетска, ученица првог разреда школе „Петефи Шандор“. Освојила је шест поена, пола поена више од Наталије Вујовић из Београда и Зрењанинке Маше Петров из школе „Вук Karayić“.

Код дечака четвртог разреда најуспешнији је био Никола Шакотић из Београда испред Андреја Добричана из панчевачке школе „Јован Јовановић Змај“ и Михајла Стојановића из апатинске школе „Жарко Зрењанин“. Међу петацима је чини се било и најзанимљивије. Победио је Београђанин Урош Вучковић са 6,5 поена испред Мирослава Ранђеловића из суботичке школе „Соња Маринковић“ који је имао пола поена мање. 

Главни фаворит у седмом разреду је био новосадски мајстор ФИДЕ Андреј Љепић из школе „Душан Радовић“, али је после прошлогодишње победе, морао да се задовољи сребрном медаљом са освојених шест поена. Пола поена више имао је Урош Бранковић из Смедерева. Београђанин Лазар Гиргис је тријумфовао међу „осмацима“ са 6,5 поена испред Вука Каначког из панчевачке школе „Стевица Јовановић“ са шест поена и Суботичанина Николе Глигорића из школе „Соња Маринковић“ који је сакупио 5,5 поена.

Код девојчица другог разреда победила је Дуња Милојевић са свих седам победа испред Нине Смилић, обе из Београда, и Апатинке Саве Ситвук из школе „Жарко Зрењанин“.

У групи девојчица трећег разреда, у којој су чак четири девојчице имале по шест поена. „Бухолц“ је одлучио пласман, а прва је на крају била Милица Вујичић, друга је била Леа Кокаи („Соња Маринковић“ из Апатина), трећа Леонида Јаћимовић из Београда и четврта Лена Раденковић из Батајнице. Међу четвртакињама најуспешније су биле Београђанке Лена Недељковић и Ирина Рајић, док је трећа Софија Перовић из школе „Бранко Радичевић“ (Уљма) са 5,5 поена.

Код девојчица се најквалитетнији шах играо у групи петог разреда где су се нашле изузетно талентоване девојчице: Вера Вујовић из Београда (све победе), Сара Мијић из Старе Пазове (школа „Симеон Араницки“) са шест поена и Нина Јоцић са 5,5 поена („Ђура Јакшић“ – Панчево). Код девојчица седмог разреда је победила Тамара Јанковић из Београда са 6,5 поена испред Теодоре Јауковић из новосадске школе „Доситеј Обрадовић“ која је имала пола поена мање. 

У екипној конкуренцији је одлично прошла школа „Ђура Јакшић“ из Панчева која се и поред победе у последњем колу над главним конкурентом морала задовољити сребрном медаљом. Прва је била школа „Илија Гарашанин“ из Београда, док је треће место припало такође београдској школи „Данило Киш“.

Ж. Медар

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести