Шаховска секција Филозофског факултета у Новом Саду: Усавршавање и дружење за таблом

Филозофски факултет у Новом Саду обогатио је опус ваннаставних активности, пошто је увео шаховску секцију, у којој има више од 60 редовних чланова.
sah
Фото: М. Вељовић

Заједно са координаторком Оливером Његован, сваког четвртка одржавају тренинге у кабинетима факултета, у трајању између сат и по и два сата.

Уз бројне шаховске књиге и проблеме које координаторка подели, чланови усавршавају своје способности и знања у овој игри тактичког надмудривања, које касније примењују на турнирима у оквиру секције.

На секцијама студенти имају прилику да научена отварања и завршнице ове древне игре прикажу на пројектору из којих и остали могу да сазнају нешто више о томе. Последње сате тренинга, полазници проводе у игри са изабраним противницима и тиме провере свој квалитет игре и успешност коју достижу сваког новог четвртка.

Кроз игру студенти помажу једни другима, указују на грешке које су направили и заједно их обрађују. Акценат ове секције ставља се и на дружење студената. Неки су стекли пријатељства која ће их пратити не само кроз студирање већ и касније.

Фото: М. Вељовић

Уз помоћ Савеза студената у току је припрема за турнир у којем ће имати могућност да учествују и студенти који нису чланови секције, али похађају Филозофски факултет. До сада је пријављено више од 150 учесника са различитих одсека и година студија, и надамо се да ће цифра из дана у дан бити већа.

Планирано је да турнир буде одржан 15. марта у згради Филозофског факултета, у 16 часова. Учесницима ће бити обезбеђене шаховске гарнитуре и сатови, а прва три места биће награђена вредним наградама. Два најуспешнија такмичара имаће прилику да своје умеће прикажу на највећем студентском такмичењу, Филозофијади 2024, која се у априлу одржава у Грчкој.

Фото: М. Вељовић

Надамо се да ће канцеларију Савеза студената красити још један златан пехар из ове дисциплине, и тиме обележити још један од низа успеха у овом спорту.

Будући да смо први факултет на Универзитету у Новом Саду који организује такмичење овог типа, жеља нам је да услед великог интересовања афирмишемо и подстакнемо студенте и студенткиње да се активно укључе у будућу реализацију оваквих и сличних активности.

О. Њ.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести