РЕКОРДАН БРОЈ ЕКИПА На почетку Прве и Друге јуниорске лиге Војводине

Оно што су научили током кампа на Летенци, на Фрушкој Гори, малишани су имали прилике да покажу на истом месту, већ претходне суботе када су одиграна прва три кола Прве и Друге јуниорске лиге Шаховског савеза Војводине.
Шаховски савез Војводине/ Неизвесне партије доказ да нема фаворита за титулу
Фото: Шаховски савез Војводине/ Неизвесне партије доказ да нема фаворита за титулу

Укупно ће се играти девет кола, сваког месеца по три, од августа до октобра, и то на различитим локацијама, са темпом игре од 25 минута по играчу, уз додатак десет секунди након сваког одиграног потеза. Посебно треба нагласити да је ово рекордна година, са 30 пријављених екипа и скоро 200 учесника, као да је први пут организован и други ранг такмичења, који је чак добио и међународни карактер.

Да би се толики број играча угостио и добро организовао потребна је организација на веома високом нивоу, а за то су се успешно постарали директор турнира ФИДЕ мајстор Данко Бокан, главни судија међународни арбитар и председник Шаховског савеза Војводине Зоран Станимировић и помоћни судија национални арбитар Велибор Цирјанић.

Учесници највишег ранга такмичења су, у уводна три кола, показали да нема изразитог фаворита за освајање титуле. О томе сведочи и податак да већ сада ниједна екипа нема максималан скор, док само једна има сва три пораза. Тренутно је водећа екипа Сомборског шаховског клуба, за који играју Михајло Домбровски, Војин Поповић, Михајло Стојановић и Емилија Лазовић. Они су забележили два тријунфа и одиграли нерешено против Аљехина из Панчева. Сомборце прати Арадац, који игра у саставу Михајло Рајчевић, Јован Меселџија, Михајло Билић и Маријана Ђокић. Екипа има две победе и један пораз и то од новосадске Бубамаре, која је на трећем месту. Новосађанима је то, за сада, једина победа, уз коју имају и два нерешена резултата. Овај скор су Бубамари обезбедили Милан Гагић, Алекса Краско, Вукашин Орлић и Стефан Предарски.     

Једнако интересантна ће бити и борба за улазак у елитни ранг такмичења, што ће обезбедити само победник Друге лиге, који ће заменити последњепласирану екипу из Прве лиге. Након три одиграна кола на челу табеле, са све три победе, налазе се Капабланка 2 из Новог Сада (Мирослав Ранђеловић, Аљоша Радошевић, Урош Зарић и Дарја Тимофејева) и Прогресул из Влајковца (Алекса Владислав, Стефан Владислав, Лука Ђукић и Ања Радмановић). Одмах иза њих, са две победе и једним ремијем се налази Хајдук из Чуруга (Милош Шево, Стефан Јовановић, Стефан Јанковић и Милена Бабић). 

Први пут је организована и Друга јуниорска лига, и одмах је добила и међународни карактер, јер су учествовли и гости из Трпиње (Хрватска) који су се одлично показали. Као одлични домаћини, председник Шаховског савеза Војводине Зоран Станимировић им је поделио и пригодне поклоне, у виду шаховске опреме. Посебне симпатије присутних је побрала актуелна првакиња Хрватске до осам година Теодора Вукајловић. Овај успех је тим импресивнији, ако се узме у обзир да она има само шест година.

Стефан Костић

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести