Први шаховски турнир у најмањем војвођанском селу: Више учесника него становника

Први шаховски турнир у Чешком Селу одржан је 4. фебруара и за таблом се нашло 34 такмичара.
sah
Фото: Е. Веверица

Ово место има 19 житеља, а више од 10 одсто становништва тај дан играло је шах (двоје). Највише учесника било је из Беле Цркве, али  треба истаћи и долазак играча чак из Чешке.

Темпо игре је био 10 минута по играчу, уз три секунде додатка по одиграном потезу, са укупно девет кола, по Швајцарском систему паровања. Турнир је прошао у одличној атмосфери, без и једног инцидента. Директор турнира Емануел Веверица обезбедио је бројне награде, а учешће је било бесплатно.

На крају су тројица првопласираних сакупили по седам бодова, те је редослед одредио додатни критеријум (Бухолц). Победник турнира је Денис Бербола из Војводинаца, другопласирани је био Горан Константин из Кусића, док је треће место заузео Белоцркванац Мирко Андрејић. Турнир је прошао у светлу младости, јер су омладинци чинили више од половине учесника.

У катогорији до 20 година, прво место освојио је Павле Пејчиновић из Врачевог Гаја (док је на турниру био четврти). Другопласирани је био Блашко Вукоје (укупно пети), а треће место припало је Страхињи Радошевићу. Шесто место освојио је председник ШК „Бела Црква“ Павле Вујаклија.

Најбоља у категорији до 14 година била је Миа Долинга из Беле Цркве, другу позицију обезбедио је Павле Ђуђевић, док је трећи био Мартин Долежал. Специјалну награду за најбољег играча Чешког Села освојила је Вероника Бужек. Награђена је и најмлађа шахисткиња Миа Шупић, као и најстарији шахиста Владимир Линцу.

На затварању турнира, Емануел Веверица захвалио се свим такмичарима на фер и коректној борби и позвао их да и следећи пут посете ово најмање село у Војводини. Организатор се посебно захвалио Петру Долежалу, конзулу Чешке Републике у Београду, који је са својом породицом учествовао на турниру, као и породици Стевановић из Чешког Села, која је донирала укусан мед, који је додељен најбољима.

Такође, Иван Тот из Бачке Паланке је добио похвале од прекаљених шахиста за одлично суђење. ШК Гимназијалац, чији је Тот председник, је помогао домаћине шаховском опремом. Организатор се нада да ће се сарадња са њима наставити.

Занимљиво је истаћи и учешће једног такмичара из Герника, чешког села из румунског дела Баната са којим је успостављен контакт и направљен први корак за даљу сарадњу. Јарослав Боднар је пружио медијску подршку.

Е. В.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести