Први Осмомартовски турнир у Новом Саду: Радмила Ковачевић максимална

Први Осмомартовски турнир шахисткиња у Новом Саду одигран је 9. марта у организацији Шаховског савеза Новог Сада (ШСНС).
sah
Фото: С. Шушњевић

Играло се седам кола по убрзаном темпу игре и Швајцарском систему компјутерског паровања. Идејни творац турнира је председница ШСНС Светлана Стојадинов, која је за „Дневник“ изјавила да је превасходни циљ турнира популаризација древне игре и дружење.

– Шаховски савез Новог Сада се дуги низ година труди да, кроз организацију турнира, прошири знање и љубав према шаху, у свим групама, код најмлађих, средњошколаца, студената... То је изузетно важно, јер шах је ипак спорт којим свако може да се бави и равноправно такмичи. Oрганизовали смо први Осмомартовски турнир, који је био намењен искључиво припадницама лепшег пола, поводом њиховог специјалног дана, Осмог марта. Циљ турнира је, пре свега, био дружење и промовисање шаха међу женама, а у другом плану се, наравно, налазио се и такмичарски дух. Задовољна сам одзивом. Такмичило се 15 шахисткиња, а још доста их је подржало идеју. Надам се да ће овај турнир постати традиционалан за Нови Сад – истакла је Светлана Стојадинов.

Иако резултати јесу били у другом плану, ипак се мора похвалити сјајан учинак победнице турнира, женског ФИДЕ мајстора (ЖФМ) Радмиле Ковачевић, која је имала максималних седам поена.

Фишеровским резултатом Радмила је оставила чак два поена иза себе своју прву пратиљу, гошћу из Босне и Херцеговине и шахисткињу Југовића из Каћа Машу Максимовић (ЖФМ). Једна од најталентованијих шахисткиња у овом делу Европе је поделила друго место са одличном Данијелом Грујић, која је имала нешто слабије додатне критеријуме, па јој је припала трећа позиција.

Фото: С. Шушњевић

Њих су следиле: Оксана Гусева, Невена Ђорђевић, Татјана Петровић, Теона Дукић, Теодора Јауковић, Ивана Литричин, Милица Миливојевић, Ивана Шенк, Дарја Тимофејева, ЖФМ Јелена Бокан, најмлађа учесница Есенија Весетскаја и Емилија Вугдалић.

– Драго ми је зато што сам учествовала на овом турниру. Морам да похвалим организатора, који је обезбедио одличне услове, с обзиром да се ово први пут одржава у Новом Саду. Просторије су феноменалне, захваљујући велемајстору Синиши Дражићу. Похвалила бих и организатора Светлану Стојадинов, која је реализовала своју идеју, без веће помоћи других људи. Успела је све да нас прикупи и обезбеди награде. Надам се да ће ово постати традиционалан турнир и да ће се играти у још јачем саставу – рекла је Радмила Ковачевић.

Главни судија, ФИДЕ мајстор, Синиша Ремецки и домаћин велемајстор Синиша Дражић су најуспешнијима поделили награде, а организатор је, као пригодан знак пажње, свим учесницама поклонио по ружу.

С. Костић

EUR/RSD 117.1015
Најновије вести