Појединачно шаховско првенство Србије у Сенти: СИГУРАН КОРАК ШАМПИОНА

СЕНТА: Појединачно првенство Србије у отвореној и женској категорији почело је у уторак у хотелу „Фантастико ексклузив” у Сенти.
s
Фото: Detalj sa svečanog otvaranja državnog šampionata/ŠSS

Шампионат се организује раније него што је уобичајено због репрезентативних обавеза крајем године на Европском првенству. На такмичењу које траје осам дана 10 шахиста и исто толико шахисткиња бориће се за титулу првака, односно првакиње државе. Радује то што је одзив најбољих добар, скоро сви учествују, па је турнир веома изједначен и снажан. Нажалост, неколико шахисткиња из самог врха је одлучило да не игра државно првенство, па се то осети и на саставу женског турнира. Главни судија оба турнира је међународни арбитар Јасна Шакотић. Седамнаесто издање Првенство Србије, које се одржава 17. пут, отворили су председник Шаховског савеза Србије Драган Лазић, заменик покрајинског секретара за спорт и омладину Ласло Корманош и власник хотела домаћина Шандор Леринц. Све партије почињу у 15:30, осим партије последњег кола (14. јуна) која ће стартовати у 10:30 часова, а директан пренос партија је обезбеђен на свим познатијим шаховским интернет порталима.

Код припадница лепшег пола титулу брани женски велемајстор Ирина Чољушкина, првотимка Крајине из Крајине. Селекторка женске репрезентације је успешно кренула у одбрану трона победом против женског велемајстора Марије Манакове. Занимљиво је да је жреб хтео да се најискусније сретну већ у првом колу. Женски велемајстор Јована Ерић је стартовала веома мотивисано да поправи пласман са претходног шампионата и покуша да поврати титулу коју је тада изгубила. Двострука првакиња је победила искусног женског интермајстора, и такође једног од кандидата за титулу, и државну првакињу из 2016. године Љиљу Дрљевић. У дербију женских интермајстора славио је први носилац турнира – Марина Гајчин. Апатинки титула измиче већ две године у низу и то у последњем колу, тако да је јасно да јој мотивације не мањка. Са друге стране, бивша првакиња Сандра Ђукић покушава да докаже да јој је и даље место у врху српског шаха. Остала су нам још два дербија младих нада. Ања Јовановић игра одлично у последње време, што је доказала и победом против женског ФИДЕ мајстора Катарине Остојић. Марија Станковић и Ана Тадић су ремизирале, али су обе показале завидну борбеност и жељу да се докажу на највећој државној сцени. У следећем колу ћемо, такође, уживати у неколико дербија. Састају се Ана Тадић – Ирина Чољушкина, Јована Ерић – Марија Манакова, Марина Гајчин – Љиља Дрљевић, Ања Јовановић – Сандра Ђукић, и Марија Станковић – Катарина Остојић.

У отвореној конкуренцији је, такође, виђен велики број одлучених партија. Српски репрезентативац велемајстор Милош Перуновић, шахиста Словена из Руме, ремизирао је против талентованог интермајстора Стефана Тадића. Најмлађи учесник турнира и првотимац Шахматног кружока и Цара Уроша, ФИДЕ мајстор Андреј Љепић је у дебитантском наступу на сениорском Првенству Србије ремизирао против далеко искуснијег велемајстора Александра Ковачевића, играча Новосадског шаховског клуба. Друга млада нада, Марко Ивановић није успео да остане непоражен. Он је у првом колу играо против репрезентативца Србије Роберта Маркуша, који је и један од главних кандидата за освајање титуле првака Србије и шахиста НШК-а.

Актуелни шампион велемајстор Велимир Ивић је сигурним кораком кренуо у одбрану титуле савладавши прекаљеног велемајстора Борка Лајтхајма. Ивићу је, свакако, циљ да трећу годину у низу подигне пехар, и тако постави својеврсни рекорд. Да би то постигао мораће да буде боље пласиран и од једног од главних ривала; велемајстора Александра Инђића. Наш репрезентативац и једини са рејтингом већим од 2600 на турниру ремизирао је у првом колу против репрезентативног друга и такође бившег шампиона Ивана Иванишевића, који наступа за Словен из Руме. Друго коло ће донети и дуеле неких кандидата за титулу, па је оно веома значајно. Копља ће укрстити Иван Иванишевић – Милош Перуновић, Андреј Љепић – Стефан Тадић, Роберт Маркуш - Александар Ковачевић, Борко Лајтхајм – Марко Ивановић, и Александар Инђић и Велимир Ивић.

Припремио: Стефан Костић

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести