Међународни шаховски турнир у Београду: Трио повео трку

БЕОГРАД: Међународни турнир шахисткиња, једно од најдуговечнијих шаховских надметања у Европи, отворено је у понедељак у Свечаној сали београдске Математичке гимназије.
s
Фото: Detalj s otvaranja jednog od najdugovečnijih nadmetanja u Evropi/ŠSS

Организатор, Шаховски савез Београда, се потрудио да позваним играчицама обезбеди врхунске услове за игру. На турниру учествује 10 шахисткиња из Србије, Украјине и Румуније, од којих њих пет имају титулу женског велемајстора, три су женски интермајстори, а две носе титулу женског ФИДЕ мајстора. Играчице са нижим титулама од највише женске титуле моћи ће да освоје норме за звање женског интермајстора или женског велемајстора. Турнир ће трајати до недеље, до када ће се одиграти девет кола, по кружном систему, где ће свака учесница имати прилике да одмери снаге са сваком колегиницом са турнира.

Церемонија отварања је почела интонирањем химне Републике Србије, коју је отпевала ученица школе домаћина Јелисавета Срдић, након чега је уследио минут ћутања како би се одала почаст трагично настрадалима у несрећама које су претходне недеље погодиле нашу земљу.

Обративши се присутнима, председник Шаховског савеза Београда Андрија Јоргић је истакао да децу треба мотивисати са се баве спортом, а нарочито шахом, због своје племенитости, која би им помогла да израсту у праве људе. Такође, нагласио је и традицију коју овај турнир има, као и то да се на њу не сме заборавити и да се она мора испоштовати. Турнир је отворио члан Већа Општине Стари град Недељко Јовановић.

– Деца треба да се баве спортом, а поготово шахом, јер на тај начин развијају све могуће вештине и способности. Ово је, иначе, за мене први шаховски турнир, и због тога ми је јако драго – рекао је Јовановић.

Међународни судија Бранка Вујић-Катанић представила је учеснице публици и медијима, а Јоргић и Јовановић су повукли симболичан први потез и такмичење је почело.

Иако су партије у првом колу биле интересантне, само је женски ФИДЕ мајстор Софија Погорелски (2191) успела да победи далеко искуснију ривалку из Румуније женског велемајстора Ирину Јонеску (2123), која је имала иницијативу добрим делом партије, али није успела да је материјализује, успут направивши Софији опасне слободњаке, које није могла да заустави. Остали мечеви у првом колу су завршени ремијима.

Након другог кола је већ било јасно да нико неће турнир завршити са свих девет победа. Актуелна шампионка Србије женски велемајстор Ирина Чољушкина (2209) је искористила неопрезност женског интермајстора из Румуније Ангеле Драгомиреску (2130) и сломила је њено краљево крило. Први носилац турнира женски интермајстор из Украјине Анастасија Ракмагулова (2308) је сјајно одиграном завршницом успела да савлада женског ФИДЕ мајстора Мехмед Елиф (2195), која је прешла на српску рејтинг листу из Бугарске. У осталим мечевима ове рунде, ЖФМ Софија Погорелски (2191) – ЖВМ Евгенија Долуханова (2275), ЖВМ Јована Ерић (2217) - ЖИМ Тијана Благојевић (2203), и ЖВМ Ирина Јонеску (2123) - ЖВМ Мариа Манакова (2146) ) није било победника. Тако су се, након два одиграна кола на врху са једним и по поеном издвојиле Ирина Чољушкина, Анастасија Ракмагулова и Софија Погорелски.

У трећој рунди ће се састати: Мариа Манакова – Софија Погорелски, Тијана Благојевић – Ирина Јонеску, Елиф Мехмед – Јована Ерић, Ирина Чољушкина – Анастасија Ракмагулова, Евгенија Долуханова – Ангела Драгомиреску.

Треба, такође, истаћи и да су Јована Ерић, Тијана Благојевић и Ирина Чољушкина шахисткиње војвођанских клубова. Јована и Тијана играју сјајно за Сирмијум из Сремске Митровице, како на домаћој, тако и на међународној сцени. Селекторка женске репрезентације Србије Ирина Чољушкина брани боје Крајине из села Крајишник.

Стефан Костић

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести