ЈУБИЛЕЈ ШАХОВСКОГ КЛУБА ДНЕВНИК: Традиција за таблом и у новинама дуга 35 година

Шаховски клуб Дневник обележио је 35 година постојања одржаним традиционалним 27. турниром „Шах у школе” у ОШ „Никола Тесла” у Новом Саду, чији је организатор заједно са ДШК Капабланка из Српске Атине.
sah
Фото: Турниром са више од 200 учесника обележен јубилеј Фото: Приватна архива

Творац турнира, на ком су се сада окупила рекордна 222 учесника, дечаци и девојчице из Војводине, је Жељко Медар, који је, такође, овом приликом прославио два јубилеја – 35 година тренерског рада и три деценије од када је ФИДЕ мајстор.

Прави шаховски празник, највећи и најјачи турнир за предшколце и основце у земљи, увеличао је и члан мушке репрезентације Србије Александар Инђић, који је недавно са нашом селекцијом постао екипни првак Европе, као и председница Шаховског савеза Новог Сада Светлана Стојадинов, која је била и главни судија.

Шаховски клуб Дневник основан је 1988. године у згради „Дневника” на Булевару ослобођења и сви чланови су били запослени у овом предузећу. Међу њима је било и мајсторских кандидата и категорника, а касније су долазили и играчи који нису радили у „Дневнику”.

Душан Бућан је био први председник клуба, после њега је ту улогу преузео Живан Жика Мушицки, па Слободан Јаковљевић. На почетку су мушку екипу чинили они, као и Ласло Тамаш, Ервин Жупанец, Војислав Гајинов, а касније Срђан Рогач, Игор Крејић, Жељко Медар, Стеван Мушицки, Карло Бала, Стеван Јовић, Миљан Грбовић, Зоран Радојевић, Александар Радоњић, Станко Јовић... 

– Клуб се никада није гасио за ове три и по деценије. Мушка екипа је постала првак квалитетне Војвођанске лиге и ушла је у Другу лигу Србије. Тада смо довели два појачања, репрезентативце, велемајсторе Драгана Шолака и Александра Ковачевића. Били смо у врху табеле. Једне године је освојено и треће место за жене и мало је фалило да се уђе у Прву лигу шахисткиња Србије – присетио се председник ШК Дневник и некадашњи новинар и уредник нашег листа Слободан Јаковљевић, који је био и један од оснивача клуба и активан играч.

Фото: Теодора Јауковић и Дарија Тимофејева прве табле ШК Дневник Фото: Приватна архива

Неколико година се клуб такмичио као Дневник-Капабланка, а наступала су најдаровитија деца. Дуго је тренер у клубу истакнути шаховски радник Жељко Медар, који сада ради са женском екипом.

– Имамо и добре млађе селекције, прваке државе и Војводине, а учествовали су и на светским и европским првенствима. Има квалитетних играча у клубу са којима се добро ради. Даме су стабилан друголигаш, у Другој лиги Србије. Тренутно, и последњих година, за клуб играју Теодора Јауковић, Дарија Тимофејева, Калина Оро, Татјана Петровић, Јела Јевтић, Марија Стојановић и Јасмина Цвијан.


Све почело од Душана Бућана

Оснивач ШК Дневник је био новинар Душан Бућан, шаховски мајстор, који је покренуо и шаховску страницу која и данас сваког четвртка излази у „Дневнику”. Пратио је шах и писао је приче са светски познатим шахистима, с којима је био и добар пријатељ, поготово са Михаилом Таљем.


К. Бугарски

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести