Јака конкуренција на 55. Осмомартовском турниру у Београду: Фантастична Елиф Мехмед

Широм света се поводом Осмог марта играју турнири шахисткиња, али један се истиче по реномеу и дуговечности – онај у Београду.
sah
Фото: Шаховски савез Београда

Међународни велемајсторски турнир шахисткиња је од 2. до 10. марта доживео 55. издање. Организатор такмичења, које привлачи неке од најбољих играчица у Србији и свету, је Шаховски савез Београда.

Као и претходне године, домаћин је била Математичка гимназија, у чијој свечаној сали је дошло до окршаја 10 изузетно снажних шахисткиња. Играло се по Бергеровом систему паровања, девет кола.

Оно по чему је овај турнир специфичан је прва примена ВАР технологије за решавање спорних ситуација. Част да буде главни судија на оваквом турниру је припала једном од наших најбољих арбитара, међународном судији Јасни Шакотић, док је директор био председник ШСБ Андрија Јоргић.

Након девет дана и исто толико одиграних партија до победничког постоља је дошла Рускиња, која наступа под заставом Пољске, интермајстор Александра Малтевскаја, која је освојила турнир без пораза, ремизиравши у само три партије.

Пола бода мање су имале женски ФИДЕ мајстор, пореклом из Турске, која игра под заставом Србије Елиф Мехмед и женски велемајстор из Кине Лу Мијаои.

Наша сјајна млада шахисткиња је имала боље додатне критеријуме, па јој је припало друго место. Као награда за фантастичан успех стигла је и трећа норма за титулу женског велемајстора, па је Србија врло близу да добије још једну играчицу са највишом женском титулом у шаху!

Србија је на овом престижном турниру имала четири преставнице. Поред поменуте Мехмед, лепе партије су пружиле и женски интернационални мајстори Софија Погорелских и Сандра Ђукић, те најмлађа учесница на турниру женски ФИДЕ мајстор Вера Вујовић.

Награде најуспешнијим играчицама је уручила селекторка женске репрезентације Србије интермајстор Алиса Марић.

С. Костић

EUR/RSD 117.1015
Најновије вести