ЕКСПАНЗИЈА ШАХА У АПАТИНУ: Квалитет и бројност заштитни знак Велемајстора

Апатин, градић на левој обали Дунава, последњих година на спортској шаховској мапи Војводине и Србије видно је обележен, а шах је постао један од најпопуларнијих спортова тамошње омладине.
sah
Фото: ШК Велемајстор

Заслуге за експанзију древне игре у углавном припадају Апатинки Марини Гајчин, чланици женске шаховске репрезентације Србије, која је ове године стекла и титулу женског велемајстора.

На крилима Марининих успеха, њен отац Синиша, оперативни тренер шаха и шаховски ентузијаста пре четири године основао је шаховску школу из које се изродио Шах клуб Велемајстор.

Апатинска школа шаха Велемајстор тренутно има педесетак активних полазника, а кроз школу је од њеног оснивања до данас прошло више од 200 деце која су овладала основним шаховским знањима. Занимљиво је да је Велемајстор основан 8. марта, на Међународни дан жена, па је сходно томе посебан акценат стављен на развоју женског шаха.

Ове године формирана је и женска сениорска екипа са просеком година – 12. Она ће се такмичити на екипном Првенству Војводине и вероватно ће бити најмлађа екипа која се такмичи у сениорској конкуренцији. Школа шаха Велемајстор има формирану и сениорску, односно јуниорску екипу (обе имају просек година 12) са којом учествује у Међуопштинској лиги и на Јуниорској лиги Војводине.

Чланови школе шаха Велемајстор редовно учествују на кадетским првенствима Војводине, где су препознати по бројности и квалитету. Сваке године неколико шахиста се нађе на победничком постољу. Прошле године троје је понело титулу кадетског првака Војводине (Дуња Србљанин – до 14 година, Анђелија Радишић (10) и Милан Грозданић (12). У 2023. талентовани Душан Стојаковић првак је Војводине у конкуренцији до 12 година.

Фото: ШК Велемајстор

Тренерски рад у школи шаха Велемајстор обавља оперативни тренер Синиша Гајчин, чији су први ученици били управо троје његове деце: Јасмина, Марина и Алекса. Треба напоменути да се најстарија Јасмина, женски мајсторски кандидат, поред освојених одличја на кадетским првенствима Војводине и Србије, окитила и титулом европског првака у убрзаном шаху.

Тренинзи се одвијају два до четири пута седмично у трајању између сат и сат и по. Ради се у мањим групама, формираним углавном по степену усвојеног знања. Обавезне су свеске на часовима где се записују шаховске партије и варијанте. Забрањењо је коришћење мобилних телефона за време трајања тренинга.

Рачунари се користе за стицање шаховског знања, али је приоритет учење из квалитетних књига. Рад са изразито талентованим и заинтресованим шахистима одвија се и индивидуално. Такви тренинзи брзо доносе резултате.

С. Г. 

EUR/RSD 117.1015
Најновије вести