Добри резултати српских шахиста на ФИДЕ гранд свису

Најснажнији турнир на свету који се игра по Швајцарском систему ФИДЕ гранд свис је од 25. октобра до 5. новембра одигран на острву Ман.
sah
Фото: ФИДЕ/Џон Сандерс

Најбољи планетарни шахисти и шахисткиње поново су се окупили на једном месту, а међу њима је Србија имала троје представника, који су се добро показали, што радује пред наступајуће Европско првенство у Будви. Ово је био квалификациони турнир, па су по двоје пропласираних у отвореној и у женској конкуренцији обезбедили учешће на Турниру кандидата следеће године.

У отвореној конкуренцији су под српском заставом играли велемајстори Александр Предке и Алексеј Сарана и обојица су завршили у горњем делу табеле. Предке је поделио пласман од осмог до 13. места, са освојених седам поена из 11 одиграних партија, а додатни критеријуми су одлучили да турнир заврши на сјајном деветом месту.

Мало је фалило да буде и на вишој позицији, али га је жреб у последњем колу гурнуо на победника турнира, индијског велемајстора Видита, од којег је наш представник претрпео пораз. Као награда за добру игру стигло је још 20 освојених рејтинг поена.

Алексеј Сарана је завршио на деоби од 14. од 27. места. Ипак, додатни критеријуми су га сместили на 21. позицију са 6,5 поена. То је, такође, леп резултат. Видит је турнир завршио са освојених 8,5 поена, пола више од америчког велемајстора Хикаруа Накамуре, а цео бод испред руског Андреја Есипенка, који предводи групу од пет играча са 7,5 поена.

Код шахисткиња је српску јавност поново обрадовала интермајстор Теодора Ињац. Заузела је 27. место са 5,5 поена. Турнир је освојила интермајсторка из Индије Рамешбабу Ваишали са 8,5 поена, пола више од украјинског велемајстора Ане Музичук, која се већ раније квалификовала на Турнир кандидата, па је то место припало трећепласираном кинеском велемајстору Тан Зонђи. Победница турнира је зарадила и феноменалних 30 рејтинг поена, уз рејтинг преформанс од чак 2658.

С. Костић

EUR/RSD 117.1015
Најновије вести