БУКОВАЧКИ шахисти остварили ФИШЕРОВСКИ пет из пет

У последњем колу пролећног дела Јужно-бачке шаховске лиге састале су се екипе Хајдука из Чуруга и Буковца из истоименог места у Срему.
Приватна архива/ Из меча искусног Мирослава Попржена и знатно млађег домаћег играча Стефана Лончарског
Фото: Приватна архива/ Из меча искусног Мирослава Попржена и знатно млађег домаћег играча Стефана Лончарског

Био је то истински дерби јер обе екипе у прва четири кола су једини забележили све победе. Минималним резултатом 3,5-2,5 победили су гости из Буковца и за корак су ближи остварењу циља који су себи зацртали у овој години јубилеја 10 година рада, а то је пласман у виши ранг.

Био је ово прави дерби. Чак три партије су одигране нерешено (Ракуљ-Попов, Гулин-Матић, Бабић-Деже) једну су добили домаћини (Данијела Петровић), а две гости (Младеновић, Попржен). Након пет завршених партија резултат је био 2,5-2,5. Преостао је меч између искусног Попржен Мирослава и знатно млађег домаћег играча Стефана Лончарског. Ни после два сата игре није измењена ниједна фигура на табли. Након дуго припреманог напада на краљевом крилу Попржен је понудио жртву фигуре коју његов ривал није смео да прихвати.

Након тога је изгледало да партија неће дуго да траје. По старом правилу да је играч најопаснији када се брани, млади Лончарски храбро је кренуо у противнапад и сасвим ненадано увео меч у крајње бурну фазу. Ипак, знатно искуснији Попржен паметним изменама дама отклонио је опасност, која је претила његовом краљу, отупљује напад противника и партију преводи у мирно добијену завршницу са три пешака вишка. Оба играча су била у временском цајтноту што је додатно допринело узбуђењу и неизвесности до краја у овој партији која је одлучивала и коначан резултат укупног меча.

– Ово је свакако најважнија и најтежа победа у досадашњем делу првенства која нас саме издваја на врху табеле. Честитам мојим играчима, али имамо још неколико тешких мечева. На јесен гостујемо изузетно снажним Бечејцима који не крију исте амбиције а како играју ове године биће то за нас још један тежак меч. Никако не смемо да потценимо ни остале ривале, јер овогодишња лига никада није била уједначенија, где готово свако свакога може да победи – рекао је тренер и директор клуба Рајко Тешановић, који брине о стручном раду у клубу од његовог самог формирања.

Ј. Галић

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести