Олимпијски и светски прваци играју за европско злато, НЕМАЧКА И ШВЕДСКА ЗА ПУТ У ПАРИЗ

Рукометне репрезентације Француке и Данске играће за европско злато у недељу (17.45), а од 15 сати за олимпијску визу бориће се домаћин Немачка и Шведске.
1
Фото: Youtube Printscreen

Светски рукометни првак, Данска, заказала је меч за европско злато са олимпијским шампионима, Француском, након што су Микел Хансен и другови у другом полуфиналу савладали у Келну домаћине, Немачку - 29:26 (12:14).

Шведска је била пред пласманом у финале у којем би у Немачкој бранила наслов европског првака, и то у директном дуелу са олимпијским победницима, Французима - али "експерти" никада не смеју да се отпишу. Након продужетка Француска је славила са 34:30 (27:27). Јунак победе је Елоим Пранди, који је постигао један од најспектакуларнијих голова у историји рукомета. Истина, Пранди је подигао стајаћу ногу, али то судије нису санкционисале,што је оставило помало сенку на победу Француске.

Имала је селекција "три круне" све, вођство, посед на 15 секунди до краја али је Готфрисона "повукао" гол, утрчао је и погодио али уз кораке а Французи су имали шест секунди, Шведе направиле фаул и чекале да лопта заврши у блоку. .

И Швеђани се нису опоравили за продужетак од тог шока.

Након 17:11 у полувремену за Французе, чуда се чинио на голу Шведску Андреас Паличка, који је полувремен увелико заостајао за колегом на другој страни терена. Имао је само пет одбрана од 21 шута (23,81%), а на другом стану Самир Белаћене седам од 18 или 38,89 одсто.

Но у наставку је Паличка бранио пенале у низу, Игу Деску је одбранио пенал а онда и "одбитак" са шест метара а са лакоћом је прочитао и шут Кентина Мајеа са седам метара. На другој страни Французи нису мењали голмана иако је одбранио тек један шут у наставку и тек када је Шведе направио две голе разлике, на голу Француза је стао Реми Десбоне и уписао одбрану. Узалуд јер је Паличка потом опет "скинуо" пенал Деску.

Шведска је одржавала две голе предности, али су Французи свели на један 20-так секунди до краја голом Јаниса Ленеа.

Баш као и у првом полуфиналу у којем су Французи детронизовали Шведску након продужетака - 34:30, гледана су два сасвим различита полувремена.

У првом Немци разновснији са головима са свих позиција, док су код Данаца из игре погађала само четири играча, ниједан гол са крила или пивота.

У другом су Данци кренули у сваки напад без голмана и нису примили поготак на празну мрежу. Нису примили ни гол из контре, а сва захваћујући Микелу Хансену. Данци су имали расположеног Емила Нилсена који је одбранио 42,11 одсто шутева, Никлас Ландин је остао на 25 одсто. Нилсену је посао олакшала сјајно постављена одбрана, која чак пет и по минути током другог полувремена није примила гол.

Хансен је дао пет голова из шест покушаја, Халд четири од четири а по пет голова су имали и Јакобсен и Питлик, док је Гисдел четири пута погодио гол Њемаца. На другој страни Ренар Ушчинс пет, гол мање Кнор а по три Гола, Хајнке и Дамке.

Ј. Галић

EUR/RSD 117.1015
Најновије вести