ЕВРОПСКО ПРВЕНСТВО У РУКОМЕТУ: У петак одлука о финалистима

(Од нашег специјалног извештача из Немачке)
с
Фото: ЕХФ

КЕЛН: После 60 мечева на Европском првенству у Немачкој у петак су на реду полуфиналне утакмице, у којима ће снаге одмерити Француска и Шведска (17.45), односно Немачка и Данска (20.30), као и меч за пето место Словенија – Мађарска (15 часова).

Актуелни бранилац титуле је репрезентација Шведске, која је у полуфиналу поражена од Француске. Данска, Француска и Шведска су играле у полуфиналу ЕП 2022, при чему су „галски петлови“ отишли празних руку, Данска је узела бронзану медаљу, а Шведска је подигла трофеј.

Ова три тима су такође играла полуфинале на светским првенствима 2023. и 2021. на којима је титуле освојила Данска, као и на ЕХФ ЕУРО 2018, што их чини једним од најуспешнијих репрезентација последњих година. Немачка је последњи пут играла полуфинале на Светском првенству у коме је домаћин 2019.

– Прилично је узбудљиво доћи до ове фазе и четврти пут заредом такмичити се против Шведске. Биће то права борба, пуни смо самопоуздања јер смо одиграли сјајан турнир до сада. Против веома јаког противника, мораћемо да пружимо најбољу игру. Биће тесно и неизвесно, како то обично бива против Шведске. Живимо да осетимо овакав притисак и да играмо овакве утакмице. Знамо да можемо да направимо историју. Даћемо све од себе да играмо на најбољем нивоу против овако јаког тима – регао је селектор Француза Гијом Жил.


Французи једини непоражени

Француска је једини непоражени полуфиналиста са шест победа и ремијем против Швајцарске. Најбољи стрелац јој је десни бек Дика Мем, са 41 голом, Шведско крило Хампус Ван са 28 (18 пенала). Француз Недим Ремили направио је 43 асистенције, док је Швеђанин Феликс Клаар пети са 28.


Шта би могло да буде одлучујуће одговор је дао линијски играч Лука Карабатић:

– Предвиђам утакмицу са сјајним одбранама и голманима, мислим да Шведска има одличну одбрану 6–0 и веома је брза у брзим брејковима. Често су, када смо губили против њих, давали лаке голове јер смо ми правили неке техничке грешке, ми ћемо се трудити да им дамо што мање.

Шведски селектор Глен Солберг (НОР) о новијој историји између Француске и Шведске каже да је свака утакмица посебна.

– Играмо на другачијем нивоу него прошле године. Обе екипе се одлично познају, биће нам ово четврто полуфинале. Упознајемо једну од најбољих екипа на свету. Али ми смо веома јак тим, много верујемо у себе и сигуран сам да ћемо имати право гласа у овој утакмици. Надамо се да ћемо моћи да видимо да играчи, преузимају сопствену одговорност и да је наш колективни избор био исправан.


Шведска освајала пет пута ЕП

Шведска је освојила Еуро трофеј пет пута, а Француска је три пута, последњи 2014. Француска је учествовала у 27 полуфинала, Олимпијским играма и Светском првенству, и победила је у 15 од њих, али је изгубила последња два полуфинала ЕП у којима су играли, укључујући 2022. од Шведске, на крају завршивши на четвртом месту. Шведска се вратила на врх међународних ранг-листа последњих година, након што је до 2002. године ушла у круг медаља на 20 великих шампионата. Она се 2018. године квалификовала за финале ЕП после 16 година чекања, а 2022. вратила се на врх победничког постоља.


Репрезентација Немачке под руководством Алфреда Гисласона изгубила је први меч на Ланксес Арени од Светског првенства 2007. против Хрватске 24:30, али је полуфинале била осигурала раније.

– Данци су фаворити, они су светски прваци, али овде у Немачкој пред нашим навијачима имамо шансу да идемо у финале. Притисак је на Данској, они су фаворити и ово је наша шанса. Навијачи су велики фактор. До сада је било гигантско, али нам треба више. Треба нам дупло више. Сви морају да вичу за нас. Свака особа мора да виче за нас и да нас шиба напред. Ако игде имате шансу за чудо, то би било у Келну – рекао је леви бек Немачке Јулијан Костер, а селектор Гисласон је додао: – Потребна нам је најбоља утакмица против Данске у последњих неколико деценија.


Немачка против Данске

Немачка је последњи освајач ЕП међу полуфиналистима. Дошли су до финала укупно три пута. Данска је имала огроман успех последњих година, са три светске титуле узастопно и два узастопна олимпијска финала 2016. и 2021. године, али им је финале ЕП измакло. Последњи пут су га освојили 2014. године на домаћем терену. Данска игра 10. полуфинале на ЕП, односно 26. Укупно, док је то за Немачку шесто Еуро полуфинале и 21. Укупно. Немачки центар Јури Нор је трећи стрелац са 43 гола, а уписао је и 25 асистенција. Бек Данске Матијас Гидсел постигао је 42 гола уз скоро непревазиђену ефикасност шута од 84 одсто и има 26 асистенција, одигравши меч мање од Нора. Дански голмани су сакупили највише одбрана на ЕП 2024 – 96, што је 35,8 одсто, од чега је Емил Нилсен зауставио 55. Историјски биланс између ових екипа је осам победа Данске, девет Немачке и два ремија. На Еуру, Данска је победила у три утакмице, а Немачка четири



Коначан пласман

После завршених утакмица главне рунде Европског првенства, познат је коначан пласман селекција од 7. до 24. места. Иза водеће шесторке је селекција Португала, а највеће изненађење Аустрија је завршила на осмом месту. Србија је на 19. месту, Хрвати су 11, Црна Гора је на 14. месту, док је Македонија са једном победом завршила ЕП на 17. месту. Коначан пласман (7-24. место): 7. Португал, 8. Аустрија, 9. Норвешка, 10. Исланд, 11. Хрватска, 12. Холандија, 13. Шпанија, 14. Црна Гора, 15. Чешка Република, 16. Пољска, 17. Македонија, 18. Грузија, 19. Србија, 20. Фарска Острва, 21. Швајцарска, 22. Румунија, 23. Грчка, 24. БиХ.


Јово Галић

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести