ЕВРОПСКА РУКОМЕТНА ФЕДЕРАЦИЈА ПОТВРДИЛА Србија из другог шешира чека жреб за СП 2025.

Европска рукометна федерација (ЕХФ) потврдила је пласман на Светско првенство 2025, које ће се играти у Хрватској, Данској и Норвешкој. Три најбоље рангиране екипе са мушког ЕУРО 2024, осим домаћина Хрватске, Данске и Норвешке, директно ће се квалификовати за СП, док ће преосталих 11 места бити одлучено кроз плеј-оф квалификација за Европу.
r
Фото: Pixabay.com

Репрезентација Србије, која је на континенталном окупљању у Немачкој освојила четврто место у својој групи, биће у другом шеширу пред жреб за бараж за Светско првенство. Играће се 11 мечева, чији победници ће се пласирати на СП. Утакмице баража на програму су од 8. до 12. маја, a жреб за СП 2025. биће одржан 27. јануара.

У првом шеширу су: Македонија, Шпанија, Црна Гора, Пољска, Чешка, као шест репрезентација које ће се пласирати од 3. до 12. места на Европском првенству, а до сада нису обезбедиле улазницу за СП. У другом шеширу су: Босна и Херцеговина, Србија, Грчка, Фарска Острва, Швајцарска, Румунија, Грузија, као и победници предбаража, који се игра у марту (17. март): Словачка/Израел, Естонија/Украјина, Финска/Литванија, Белгија/Италија.

Домаћини Француска и актуелни светски шампиони Данска већ су се квалификовали за Олимпијске игре у Паризу 2024. Осим те две екипе, најбоље рангирани тим на ЕП 2024 директно ће се квалификовати за ОИ.

Већ се пет тимова из Европе квалификовало за учешће на квалификационим турнирима за ОИ у марту на основу њиховог рангирања са СП 2023. године. То су Шпанија, Шведска, Немачка, Норвешка и Мађарска.

На овим квалификационим турнирима за Европу су доступна укупно два места - најбоље рангираним екипама у Немачкој, које се још нису квалификовале за Игре у Паризу и такође нису се већ квалификоване за учешће на квалификационим турнирима. Хрватска и Словенија (на основу пласмана на СП 2023) су се квалификовале за учешће на квалификационим турнирима ако било која од пет европских репрезентација (Шпанија, Шведска, Немачка, Норвешка и Мађарска) буду најбоље рангирани тимови на ЕП у Немачкој, поред Француске и Данске.

Ј. Г.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести