ЕП У РУКОМЕТУ: Французима титула после продужетака, Данска вицешампион

(Од нашег извештача из Немачке)
с
Фото: ЕХФ/Kolektiff Images

Европа је добила новог рукометног шампиона, пошто је дојучерашњи, Шведска, свргнут у полуфиналу, али је дошао до бронзане медаље.

На крову Старог континента су рукометаши Француске, који су олимпијској титули додали и европску. Они су у финалу били бољи од светског шампиона Данске. Одлука је пала тек после продужетка, пошто је цео меч протекао у изједначеној игри.

Искуство и константна игра Француза и када губе и када воде држе се свог стила игре, што је и пресудило у продужецима против Данаца који су били оштри, квалитетни, али нису могли у одлучујућим тренуцима да се носе са ривалом.

Заслуженио су победили И показали да стрпљивост и систем игре који негују је пресудан. Данци су у другом продужетку направили две грешке, које су Французи искористили, где је Пранди дао два немогућа гола и донео им злато. Један од најбољих играча у Европи, Хансен, је држао темпо игре, али је у одлучујућим тренуцима шутнуо је два пута, али лопта није завршила у мрежи Беласена, као И Гидсел давајући ривалу лопту у руке.  

На основу приказаног у одлучујућем дуелу имали смо прилике да гледамо две највеће светске силе у рукомету. Занимљиво је то да је за историјски дуел Гијом Жил оставио два искусна играча Валентана Порта и Мелвина Ричардсона и трећег голмана Шарл Болзингера, док је  Николај Јакобсен ван састава на трибине послао Арона Менсинга, Емила Мадсена и Јохана Хансена.

Виђен је жесток рукомет, где су Французи у првих седам-осам минута доминирали, са добрим нападом, а Данци направили неколико грешака, првенствено у додавању. Убрзо су Скандинавци узвратили ударац захваљујући доброј одбрани, где су натерали Французе да направе неколико пробијања, уз доброг голмана Нилсена, и са четири узастопна гола преокренули резултат.

То је био знак да ћемо до краја гледати узбудљив и неизвестан рукомет. Иако су обе екипе направиле укупно 20-ак грешака, а њихови голмани били на висини задатка са по 10-ак одбрана, резултат је био уједначен, што изазива дивљење поклоника рукомета и чини га чаробним. На свакој позицији видели смо праве атлете, фантастичне играче, и сви опасни по гол у сваком моменту, а голмани су били додатна сигурност за обе екипе.

Било која грешка, пресецање лопте, корака, није утицало на психолошку стабилност екипа. Данци су имали организатора игреи и реализатора Питлика, који је носио игру и стварао пометњу у француској одбрани, док је то исто чинио с друге стране пивот Фабрегас. НА одмор ниједна екипа није отишла са предношћу. 

У наставку, деловало је да Француска као да губи снагу. Данска је повела два разлике, чинило се као да су пореузели игру у своје руке. Међутим, Французи су врло брзо узвратили, смењивали су се у вођству. Када је све изледало да Данци освајају турнир, Французи су 20-ак секунди пре краја постигли изједначујући гол. Данци су прилично споро ушли у финиш. По приказаној игри, по срчаности, Французи су управо бољи за нијансу на овом шампионату Европе у немачкој.


Француска - Данска 33:31 (29:29, 27:27, 14:14)

КЕЛН: Ланксес арена, гледалаца: 19.750, судије: Марин и Гарсија (Шпанија), седмерца: Француска 6 (5), Данска (7), искључења: Француска 8, Данска 6 минута.

ФРАНЦУСКА: Беласен  (9 одбрана), Дебоне – Конан, Наи 4, Конку, Деска 2, Фабрегас 8, Лука Карабатић, Енгесан, Мае 3, Никола Карабатић, Турна 1, Мем 2 (2), Пранди 4, Ремили 5, Лен 4.

ДАНСКА: Ландин (3 одбране), Нилсен (15 одбрана) – Киркелоке 3, Магнус Ландин 1, Јакобсен 2, Лауге, Јенсен 2, Линдберг, Гидсел 8, Мелгард, Менсах, Хансен 9, Јоргенсен, Дамгард 1, Халд, Питлик 5.


"Ол-стар“ тим

Најкориснији играч шампионата је Француз Недим Ремили, док је најбољи стрелац Матиас Гидсел са 54 гола.

У најбољој постави Европског првенства 2024. нашли су се – голман: Андреас Волф (Немачка), лево крило: Хампус Ване (Шведска), леви бек: Мартим Кошта (Португал), средњи бек: Јури Кнор (Немачка), десни бек: Матијас Гидсел (Данска), десно крило: Роберт Вебер (Аустрија), пивотмен: Лудовик Фабрегас (Француска). За најбољег дефанзивца изабран је Данац Магнус Саугструп.

Квалификације за ОИ

Квалификације за Олимпијске игре играће се од 14. до 17. марта. По две најбоље селекције из сваке групе иду у Париз.

Директно су се квалификовале следеће репрезентације: Француска (домаћин), Данска (Светски шампион), Јапан (Азијски шампион), Аргентина (Пан Амерички шампион), Шведска (трећепласирани са ЕП) и Египат (Афрички шампион).

Квалификационе групе за Олимпијске игре су - Група 1: Шпанија, Словенија, Бахраин,

Бразил. Група 2: Немачка, Хрватска, Алжир, Аустрија. Група 3: Норвешка, Мађарска, Португал, Тунис.

 

Јово Галић

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести