СВЕ ВИШЕ РУСКИХ СПОРТИСТА ОДУСТАЈЕ ОД ОЛИМПИЈСКИХ ИГАРА У ПАРИЗУ

Руски спортисти који још увек могу да се квалификују за Олимпијске игре у Паризу, и неки који су то већ урадили, одустају због наметнутих услова од стране МОК-а, који су им неприхватљиви.
1
Фото: ROC

Због инвазије Русије на Украјину спортисти из најпространије земље света су под сакцијама, свим колективима је забрањено учешћена такмичењима под окриљем европских федерација, а они који се такмиче индивидуално, попут тенисера, то раде под неутралном заставом.

Такав третман чека све руске спортисте који буду учествовали на Олимпијским играма које се на лето одржавају у Паризу.

Из дана у дан је, ипак, све мањи број оних који желе да представљају своју државу у наметнутим условима Међународног олимпијског комитета.

"Тренутна ситуација је у супротности са свим спортским нормама и законима. Спортисти веома осетљиво и болно реагују на све изјаве званичника МОК-а и додатне услове који им се намећу. Потврђујемо нашу жељу да учествујемо на међународним такмичењима на општој и законској основи, али када нам се понуди учешће под дискриминаторним условима са непознатим последицама и уз то су везане и финансијске обавезе, у оваквој формулацији не може бити позитивног решења", став је првог човека руског веслачког Савеза Алексеја Свирина.

Већина такмичара која је одустала или то планира да уради, такву одлуку темељи на чињеници да ће се у Паризу такмичити под неутралним знамењима.

Од Париза су пре неколико дана одустала и двојица стреличара који су, узгред, освојили медаље у Токију 2021, управо због тога што не желе да се такмиче уколико им је забрањено да то чине под руском заставом.

Слично расположење влада и у другим руским спортским савезима.

Најбољи руски веслачи такође одустају од намере да иду за Париз овог лета, јер то не желе под условима за који кажу да су дискриминаторски од стране организатора.

Боксери Русије се, на пример, у оквиру Међународне боксерске федерације такмиче под својим знамењима, грбом и заставом, али то у Паризу неће моћи - за њих важе иста правила као и за остале руске спортисте.

"Руски боксери никада неће ићи на такмичења у неутралном статусу. Не можемо да променимо своју отаџбину! Не осуђујемо никога, али имамо јасно формиран став. Ово је мишљење целе боксерске породице", поносно је изјавила Татјана Крилиенко, генерални секретар Боксерског савеза Русије.

Још раније, руководства руске уметничке и ритмичке гимнастике, пливања, скакања у воду и дизања тегова објавило је да није спремно да наступа на међународним такмичењима, а посебно на Играма у Паризу, услед дискриминаторског статуса.

Тако да је већ сада очигледно да ће у Паризу, ако видимо неутралне Русе, то бити на минимуму.

Иако је МОК пре неколико недеља најавио да ће на Играма 2024. наступити највише 55 спортиста из Русије тај број биће далеко мањи.

(Б92)

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести