СРПСКИ ОЛИМПИЈАЦ ПАО НА ДОПИНГ ТЕСТУ!

Репрезентативац Србије у пливању и учесник Олимпијских игара у Токију Урош Николић био је позитиван на допинг тесту током Светског првенства у Дохи протеклог месеца сазнаје Спорт клуб.
s
Фото: PSS/David Damnjanović

Српски олимпијац је у Катару био део штафете  4 x 100 слободно, која је освојила седмо место и осигурала учешће на Олимпијским играма у Паризу.

Николић је незванично био позитиван на забрањену супстанцу псеудоефедрин, која се налазила у леку који је користио против алегрије.

Урош је одмах уложио жалбу и Светска антидопнг агенција (WАДА) је прихватила да се уради такозвани „ретроактивни туе“, односно Николић је приложио сву документацију која потврђује да је лек користио у сврху клиничког лечења. Сада се чекају даљи кораци и одлука о евентуалним санкцијама према српском пливачу.

Да се нешто догодило потврђује и чињеница да Николић није учествовао на недавно завршеном Првенству Србије у Београду.

Урош је ангажовао адвокате и покушаће да избегне суспензију. Чак и минимална казна за Николића значила би да ће готово сигурно пропустити Европско првенство у Београду у јуну, као и Олимпијске игре у Паризу у јулу ове године.

Уколико се утврди да је Николић крив, биће поништен и резултат штафете у Дохи. Међутим, српски тим на 4 x 100 слободно биће сигурно учесник Олимпијских игара захваљујући остварењу са претходног Светског првенства у Фукуоки 2023. године, јер и даље имају 13. најбољи резултат, а 16 штафета иде у Париз.

Ако Николић буде суспендован, мораће да се изабере четврти члан штафете, који ће се придружити сигурним Андреју Барни, Велимиру Стјепановићу и Николи Аћину.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести