РАЗГОВОР С ПОВОДОМ – Јована Арсић о историјском успеху за српско веслање: Злато за све моје људе

Дугогодишњи рад, велико одрицање и истрајност, Јовани Арсић су се исплатили освајањем историјске медаље за српско женско веслање – прве златне на великим међународним такмичењима.
с
Фото: И. Влаховић

Зрењанинка је на Европском првенству у Сегедину у скифу довеслала то титуле и први пут је химна „Боже, правде” била намењена некој веслачици Србије.

Пре Јоване вицешампионка Старог континента била је Новосађанка Ива Обрадовић, у скифу (2012) и у дубл скулу са Иваном Филиповић (2011).

Арсићева је најпре прошле године направила највећи успех у каријери освојивши бронзу на ЕП на Бледу, прво одличје на великим смотрама, а сада је отишла две степенице више – до трона, на ком заслужено стоји.

– Ово злато је за све моје људе, како иде стих песме бенда Београдски синдикат „за све моје људе што упорно се труде да сутра боље буде” – рекла је Јована Арсић за „Дневник”. – Поносна сам на цео тим, на све што смо урадили, јер смо се држали заједно. Прошли смо много лоших ствари, уложили толико енергије и доста смо се борили за ово. Пресрећна сам и још увек не знам како бих тачно описала овај осећај.  


Химна – диван осећај

Имала је Јована Арсић прилику да први пут гледа како се српска застава подиже изнад других и одслуша химну „Боже, правде”.

– Осећај је предиван. То не може да се пореди ни са чим. Надам се да ово неће бити последњи пут да је чујем – рекла је Јована.


Јована је доминирала у финалу, од почетка до краја је била у великој предности, а по завршетку трке на циљу су је дочекали тренер Никола Стојић, наш најтрофејнији веслач, остали такмичари и чланови тима.

– Значи ми много та цела трка. Превише сам желела да се ово деси и нисам ни осетила ефекат трке како би требало. Ништа ми се није дешавало као у осталим тркама. Ишла сам само по свом, по оно што сам желела и нико није могао да ми приђе. Лагано сам ушла у циљ. Није било времена за грешке јер је све ишло по плану. На 1.500 метара била сам већ много испред ривалки и само је требало да сачувам позицију до краја и прославим – описала је Арсићева финале у ком је стигла до најсјајније медаље.

Јована је српско женско веслање ставила на глобалну мапу пошто је освојила и прво одличје на светским куповима, бронзу 2021. у Загребу.

Учествовала је на Олимпијским играма у Токију, када је била прва српска веслачица на овом догађају после Иве Обрадовић (Пекинг 2008). Од прошле године има и визу за смотру у Паризу на лето, а друга медаља са европских шампионата леп је увод у највећи спортски догађај на свету.

– Доста сам себе променила на путу до овог успеха. И цео тим се мењао на боље, види се велика разлика у раду и енергији, уз све што смо прошли заједно. То је и једини начин да се дође до успеха – треба да уживамо у процесу и да само дођемо по оно што нам припада – поручила је Јована Арсић, првакиња Европе.

Од новембра прошле године уз Николу Стојића, са репрезентативцима као његов помоћник ради Милош Станојевић, а у тиму је и нови физиотерапеут Милан Босић.


Тим може још боље

Јована од прошле године има оверену норму за Олимпијске игре у главном граду Француске.

– Идемо оптимистично ка Паризу, али ја не причам о циљевима толико унапред. Потребно је само остати концентрисан. Није ово злато мене понело. Јесам превише срећна и поносна, али није ме ово истрошило у смислу да немам за шта више да се борим. Одлично смо кренули – Николај Пименов је у Сегедину узео олимпијску норму, имамо још финалне квалификације у Луцерну и мислим да ће све да буде још боље за цео тим – истакла је Јована Арсић.


НИКОЛАЈ ПИМЕНОВ ИДЕ НА ОИ У ПАРИЗ

Рус Николај Пименов, који од почетка 2023. године весла за репрезентацију Србије, оверио је олимпијску визу у скифу на европским квалификацијама у Сегедину и дебитоваће на овој смотри у Паризу (26. јул - 11. август). Имао је норму у четверцу и за Токио 2021, али му се изјаловио одлазак у Јапан. У Мађарској је доминирао у све три трке.

– Очекивао сам овакав резултат јер смо добро тренирали – рекао је Пименов за „Дневник”. – Што се тиче рада и припрема, ова зима је била најквалитетнија у мојој каријери. Доста брзо сам веслао и на тренинзима и био сам спреман за Сегедин.

Фото: Canottaggio.org / Luca Pagliaricci

Када је реч о плановима до Париза, Пименов је одговорио:

– Обезбедио сам норму у скифу, а имамо и финалне квалификације у Луцерну па треба да видимо какве ћемо још посаде правити за ту регату – додао је Пименов.

С обзиром на то да је другу сезону са репрезентацијом Србије, Николај је задовољан радом, који спроводи тренер Никола Стојић.

– Он је добар стручњак. Ја никада у животу нисам био бржи него сада. Имамо добру групу, Јована Арсић је првакиња Европе, двојац Васић–Мачковић у светском врху... – додао је Пименов. 

 

К. Бугарски

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести