ПОЧЕЛО ЕВРОПСКО ПРВЕНСТВО У САМБОУ У НОВОМ САДУ: Србија има 43 представника

Европско првенство у самбоу одржава се од данас до 12. маја Новом Саду.
1
Фото: Ф. Бакић

Сениори ће бити на сцени данас и сутра, док ће јуниори и млади умеће показати 11. и 12. маја. Репрезентација Србије ће на скупу најбољих самбо бораца имати 43 такмичара, 38 у спортском, а пет у комбат самбоу.На првенству ће учествовати борци из 30 земаља, а ово је и један од квалификационих турнира за Светске игре 2025. године у комбат самбоу у Ченгдуу. 


Самарџић и Жупарић освојили бронзане медаље

Првог дана Европског првенства у самбу, у Новом Саду, Србија је освојила две бронзане медаље - Милош Самарџић у спортском самбу (до 64 кг) и Стефан Жупарић у комбат самбу (до 71 кг).

Самарџић је у првој борби савладао Италијана Каневара, у полуфиналу је изгубио од Јермена Далакјана, а у борби за медаљу глатко је победио Бугарина Стојанова.

Жупарић је у четвртфиналу савладао Литванца Гаурилцкаса, а у полуфиналу је у изједначеној борби изгубио од Украјинца Кучеренка, што је било довољно за одличје.


Вишеструки светски шампион у самбоу и амбасадор ФИАС-а Федор Јемељањенко је специјални гост. 


 Јемељањенко студентима у Новом Саду: Ваша мисија је да стварате добре људе

Студенти Факултета за спорт и физичку културу имају велику част и одговорност, јер ће их као тренере будући спортисти слушати чак више и него родитеље, рекао је чувени шампион Фјодор Јемељањенко на предавању одржаном током квалификационих борби првог дана ЕП у самбу.

"Ваша мисија је да изградите не само велике спортисте, већ добре људе и личности", поручио им је Јемељањенко.

Затим је нагласио колико образовање има велику улогу.

Јемељањенко је студирао у Белгороду, а сад је на докторским студијама.

"Морамо да спортисте учимо моралним нормама, да буду духовно јаки. Данас многи људи, чак и у спорту, вређају друге. Понекад говоре и речи које не смеју да се изговарају, увредљиве чак и за породицу. На нама је да их усмеримо да буду не само такмичари који ће побеђивати, већ и личности за пример".

Фото: Ф. Бакић

Међу бројним питањима, било је једно везано за књиге које Јемељањенко воли да чита.

"Читам руску класичну литературу и књиге које су посвећене духовности. Извињавам се, али ово што се пише данас не да ми се читам. Такође, волим да читам историјске књиге. Кад сам ишао на манастир Хиландар, изградио сам топао и леп однос са монасима, тамо сам чуо о монаху Калисти".

Неке његове животне прилике и ситуације су ми препричане, толико су ми ушле у срце да сам почео да тражим књиге о њему на руском, али на жалост није било превода, додао је он.

"Тражили смо човека који га је исповедао, мој брат Жељко се бавио тим питањем, на жалост током панадемије ковида тај човек је преминуо. Нашли смо његову ћерку, замолили је да одштампа књигу на руском. Понудили смо и да новчано помогнемо, али је одбила рекавши да је то успомена на њеног оца. Хвала богу, исповест је одштампама је и сад је доступна и у Русији јер кроз причу тог монаха се препричава историја српског народа", истакао је Јемељањенко.


Срећу такмичарима пожелео је покрајински секретар за спорт и омладину Дане Баста.

Фото: Ф. Бакић

- Нови Сад је још једном показао да је прави спортски град и да се радује сваком спортском такмичењу. Надам се да ће сви такмичари бити на висини задатка и да ће публика уживати. Веома ми је драго што је ту са нама Федор Јемељањенко великан овог спорта што довољно говори о важности такмичења - поручио је Баста.

На отварању се обратио и члан Градског већа за спорт Огњен Цвјетићанин, а шампионат је званично отворио председник Европске самбо федерације Сергеј Елисијев.

Првенство организује Самбо савез Србије под покровитељством Града Новог Сада, уз подршку Покрајинског секретаријата за спорт и омладину.

В. Гвозденовић 

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести