Oлимпијка Jована Aрсић ишчекује ЕП у веслању: Пик форме за Сегедин, после за Париз

Јована Арсић је једина за сада у српском веслању са обезбеђеном нормом за Олимпијске игре у Паризу које се одржавају од 26. јула до 11. августа и Зрењанинки је ове сезоне све усмерено ка највећем спортском догађају на свету, као и Европском првенству у Сегедину (25-28. април).
с
Фото: Веслачка федерација Италије

Биће јој то друге Игре у каријери након дебија у Токију 2021, када је после Новосађанке Иве Обрадовић (Пекинг 2008) била прва Српкиња на тој смотри.

Претходна година била јој је најуспешнија до сада, пошто је освојила бронзу на ЕП на Бледу, прву медаљу на великим такмичењима, а потом је на СП у Београду узела норму за Париз.

Арсићева, прва дама из Србије која се домогла и постоља на светским куповима (бронза у Загребу 2021), одрадила је репрезентативне припреме у Тивту, Француској, Шпанији и Италији у којој је и почела сезону освајањем два злата у скифу на регати Меморијал „Паоло д'Алоја”.

– Због повреде, која је, срећом, санирана, изгубила сам скоро три месеца веслања – каже за „Дневник” Јована Арсић. –  Пропустила сам децембар и јануар, а села сам у чамац крајем фебруара током последње седмице припрема у Француској. До тада сам радила друге тренинге, али је било доста стресно. Повреда ме је на почетку избацила из колосека, мало сам губила стрпљење, али је то сада прошлост и успела сам све да надокнадим. Била сам фокусирана на све што сам потом радила на тренинзима и одлично сам одвеслала у Италији, четири трке на истом нивоу. Цео тим је био добар, а ја сам била вероватно највеће изненађење, јер сам пропустила доста тренажног процеса, али ко зна зашто је то добро.

Регата у Италији, као и она у Загребу на којој је Јована, такође, узела злато, биле су провера форме пред главна такмичења.

– У односу на прошлу сезону код мене се види разлика у стабилности. Одлучнија сам, све је другачије и боље него 2023. у овом периоду. Надам се да ће тако да остане до краја овог месеца, јер нам је пик форме најпре за Европско првенство у Сегедину.

На прошлом ЕП Арсићева је освојила бронзу.

– И сада ми је битно да будем у трци за медаљу. То ће да ми направи пут и пружи сигурност за даље. Нећу ништа да прогнозирам, али ићи ћу на то да трке одрадим на највишем нивоу, за шта сам тренутно спремна.

О Олимпијским играма у Француској још увек не размишља.

– Наравно да имам у глави Париз, али трудим се да не трошим тај адреналин пребрзо, него да се фокусирам на сваки тренинг и дан који су преда мном – поручила је Јована Арсић.


Нова енергија у тиму

Од новембра са тренером српске репрезентације Николом Столићем ради и Милош Станојевић.

– Он је мој добар пријатељ и драго ми је што је са нама. Унео је доста позитивне енергије у тим. Из света је лаког веслања, где је фокус много више на техници него код нас тешкаша, што мени лично одговара, а свакако и момцима како би омекшали завеслај и били бржи, што је од велике помоћи. Задовољна сам новим тимом, јер је с нама и физиотерапеут Милан Босић. За сада све иде добрим током – рекла је Јована Арсић.


 К. Бугарски

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести