МАКС ФЕРШТАПЕН НЕПОГРЕШИВ И У СПРИНТ ТРЦИ И У КВАЛИФИКАЦИЈАМА за Велику награду Кине

Возач Ред Була Макс Ферштапен тријумфовао је на првој спринт трци сезоне која је вожена у оквиру Велике награде Кине, пете трке овогодишњег шампионата Формуле 1.
1
Фото: Tanjug (AP Photo/Andy Wong)

Четири сата касније Холанђанин је био најбољи и у квалификацијама за сутрашњу трку.

Троструки светски шампион је у спринт трци испред Луиса Хамилтона у Мерцедесу, док је трећи био други возач Ред Була Серхио Перес. Са пол позиције је стартовао Ландо Норис у Мекларену, којег је одмах изазвао Хамилтон и није му дао ни простора да се задржи на челу. И док је седмоструки светски шампион преузео вођство, млађи од двојице Британаца је отишао прешироко и тако је пао на седмо место, док су Хамилтона пратили Алонсо и Ферстапен. Бранилац титуле је постепено сустизао Шпанца, претекао га је у седмом кругу, да би два круга касније повео, пошто се Хамилтон практични није ни бранио, а затим се лако одвојио. Возач Мерцедеса такође није имао никакву конкуренцију у борби за друго место, али је иза виђена сјајна борба за трећу позицију. Алонса је прво изазивао Карлос Сајнц, али се возач Астон Мартина агресивно бранио, што је искористио Перес и претекао обојицу.

У једном тренутку је дошло и до контакта између двојице Шпанаца, због чега је Алонсо морао да се повуче из трке, да би затим дошло до окршаја између Саинса и његовог тимског колеге Шарла Леклера. Било је поприлично варница у том дуелу, а Монегашанин је успео да буде бољи и дође до четвртог места, две секунде иза Переса. Саинс је био три секунде даље, испред Нориса, другог возача Мекларена Оскара Пјастрија и Џорџа Расела у другом Мерцедесу, којем је припао последњи бод.

Ферштапен на челу генералног пласмана сада има 85 бодова, 15 више од Переса, док је Леклер трећи са 64.

Фото: Tanjug (AP Photo/Andy Wong)

Ферштапен наставио низ: На полу за јубилеј Ред Була

Макс Ферштапен задржао је максимални скор у квалификацијама ове сезоне, пошто је после победе у спринт трци освојио и пол позицију.  Холанђанин је у Шангају уписао пети пол ове сезоне, шести заредом, а 37. у каријери, кругом у времену од 1:33.660. минута. Ферштапен је тако уједно донео 100. пол позицију Ред Булу. Поред апсолутне доминације актуелног шампиона, пете квалификације сезоне обележила је рана елиминација Луиса Хамилтона, као и прекид у другом делу који је изазвао Карлос Сајнц у Ферарију. Седмоструки светски шампион ће заузети тек 18. место на старту, док је Сајнц после грешке у 16. кривини и излетања успео да се врати на стазу и пробије се у последњи део, али није могао боље од седмог места.

Ферштапен на путу до пол позиције није ни имао конкуренцију, а једино питање је заправо било оно ко ће се наћи уз њега у првом реду. На крају му је Перес био најближи, али је мало фалило да се на тој позицији нађе Алонсо, којег је Мексиканац претекао за десетинку и по. Најбољи међу осталима био је Ландо Норис у Мекларену, испред тимског колеге Оскара Пјастрија и двојца Ферарија Шарла Леклера и Саинса. Осми је био Џорџ Расел у Мерцедесу, док су прву десеторицу комплетирали Нико Хилкенберг у болиду Хаса и возач Кик Заубера Валтери Ботас.

Пре борбе за пол позицију у центру пажње се нашао Хамилтон, који је у првом делу касно изашао на стазу и то га је коштало, пошто је имао тек 18. време. Иза њега нашли су се возач РБ тима Јуку Цунода и Логан Сарџент у Вилијамсу, а тада су елиминисани и домаћи возач Гуању Џоу и Кевин Магнусен у другом Хасу. Изненађење је тада било и чињеница да су се обојица возача Алпина Естебан Окон и Пјер Гасли пласирали у други део квалификација. У том средњем делу Саинс је упркос оштећењу предњег краја и јаком ударцу успео да се довуче до бокса и потом прође даље, а први испод црте био је возач Астон Мартин Ленс Строл. Иза Канађанина следили су Данијел Рикардо у другом болиду РБ тима, Окон, други возач Вилијамса Алекс Албон и Гасли, а они ће заузети позиције од 12. до 15.

Велика награда Кине на програму је у недељу од 9 часова.

(Спорт клуб)

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести