ФЕРШТАПЕН ПОБЕДНИК ВЕЛИКЕ НАГРАДЕ ЈАПАНА у Формули 1 на стази Сузука

Холандски возач из Ред Була Макс Ферстапен победио је на трци за Велику награду Јапана у Формули 1 на стази Сузука.
1
Фото: Tanjug (AP Photo/Hiro Komae)

Трећим тријумфом у сезони, а 57. у каријери, актуелни светски првак учврстио је вођство у генералном пласману са 77 бодова, 13 више од и другопласираног клупског колеге Мексиканца Серхиа Переза. Треће место освојио је Карлос Сајнц из Ферарија, а иза њега се пласирао још један возач италијанског тима Шарл Леклер.

Узбуђења у борби за тријумф на легендарној стази уопште није било, пошто Ферштапен ниједног тренутка није био угрожен. Ривали Ред Була су покушали да изазову Переза заправо другачијим стратегијама приликом одлазака у бокс, али је заправо и Мексиканац на крају био недодирљив за све, осим за свог тимског колегу.

Возач Мекларена Ландо Норис је током већег дела трке можда имао најбољи ритам, али су га ранији одласци у бокс коштали у борби за подијум. Сајнц је практично рутински стигао до подијума, док је Шарла Леклера мала грешка на средини трке, пре замене пнеуматика, потенцијално коштала борбе са тимским колегом.

Перез је кроз циљ прошао 13 секунди иза Ферштапена, док је Сајнц био око осам секунди даље, а следили су их Леклер и Норис, док је најбољи међу осталима био Фернандо Алонсо у Астон Мартину. Седмо место заузео је Џорџ Расел у Мерцедесу, пошто је у самом финишу претекао возача Мекларена Оскара Пјастрија. Најбољу десеторицу и уједно освајаче бодова комплетирали су седмоструки светски шампион Луис Хамилтон и миљеник домаће публике Јуки Цунода.

Поред Ферштапенове доминације, четврту трку сезоне обележио је инцидент на самом старту, који је и довео до прекида после само три кривине. Вилијамса, који су завршили ван стазе у трећој кривини. Аустралијанац је лоше стартовао, Албон је покушао да га нападне, али Рикардо уопште није обратио пажњу на њега, дошло је до контакта и обојица су ударили у заштитну ограду од пнеуматика.

Тајланђанин је, иначе, на „Сузуки“ возио болид са шасијом из Аустралије, када је тим после удеса одлучио да му да ону коју је до тог тренутка имао Логан Сарџент, којем је за Јапан дата поправљена Албонова. Остаје да се види какво је стање те шасије за наредну рунду, у Кини, пошто Вилијамс нема резервну ни за једног од својих возача. И сам Сарџент је имао кратко излетање са стазе током трке у Јапану, али, срећом, без великих последица, па се вратио на стазу, само тек као 17.

Наредна трка вози се у Шангају за Велику награду Кине 21. априла.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести