ПОЧИЊЕ ПЛЕЈ-ОФ АБА 2 ЛИГЕ Спартак и Војводина фаворити за трофеј

Званичним саопштењем АБА лиге отклоњене су све дилеме – у највишем рангу од следеће сезоне играће 16 клубова. Сви абалигаши ће опстати, 15. екипа биће Дубаи, док ће само једно место бити резервисано за АБА 2-лигаша, без обзира на то да ли је у питању српски или несрпски тим. Национални кључ повећан је на шест екипа, док су у исто време у воду пала сва надања несрпских тимова, да би, у случају да буду лошије пласирани, могли и, у неким случајевима, са четвртог места у бараж за највиши ранг. Све то у великој мери је подигло улог плеј-офа АБА 2 лиге. У елиту ће само најбољи.
АБА лига (Драгана Стјепановић)
Фото: АБА лига (Драгана Стјепановић)

Таква одлука донета је највише на штету кошаркаша Спартака и Војводине, који играчким квалитетом, али и улагањима заслужују место у АБА лиги. Међутим, места ће бити само за једног, а ко ће то бити, биће познато након плеј-офа, који почиње данас четвртфиналним серијама између Хелиоса и Спартака и Подгорице и Златибора.

Хелиос ће сутра од 18 часова у Домжалама дочекати првопласирани Спартак. Актуелни вицешампион такмичења покушаће да изненади Суботичане на свом паркету и на тај начин пренесе притисак на, према табели из лигашког дела сезоне, највећег фаворита за трофеј. У другој серији данашњег програма, Подгорица се нада да би могла да искористи повреде фаворизованог Златибора и закомпликује му пут до наредне фазе.

Преостала два четвртфинална пара чине Војводина и Сутјеска, односно Широки и МЗТ. Новосађани ће у среду на мегдан супарнику у Никшић, где се очекује изузетно врела атмосфера, док ће Широки против екипе из Северне Македоније настојати да без одсутног Зака Натала, можда и понајбољег играча лиге, саплете МЗТ, који има веће шансе за пролаз даље.

Подсетимо, од ове сезоне, систем такмичења је промењен. Игра се по принципу по којем су се играле и квалификације за АБА 2 лигу – први дуел  је на паркету нижерангиране екипе из лигашког дела сезоне, а други код фаворита. Даље иде састав са бољом укупном кош разликом.

В. М. Петровић

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести