СКАНДАЛ НА ПОМОЛУ: Шпанију избацују са ЕУРО?

Шпански фудбал би могао да се нађе у озбиљном проблему након низа скандала који су потресли тамошњи Савез.
1
Фото: Tanjug/AP Photo/Jose Breton

Њихово пословање налази се под лупом ФИФА и УЕФА, који су осудили мешање политике у спорт.

ФС Шпаније је био под лупом због истраге о корупцији, али и смене председника Луиса Рубијалеса, који је током церемоније на Мундијалу пољубио једну репрезентативку "црвене фурије".

Све то је навело шпанску владу да интервенише и оснује комитет који ће надгледати рад ФС Шпаније.

То се није нимало свидело европској и светској кући фудбала, које су тражиле објашњење.

Писмо председника Високог савета за спорт Шпаније, у којем аргументује интервенцију Владе, наишло је на реакције.

Петак је крајњи рок да овај савет разјасни питања УЕФА и ФИФА, а то су: По ком правном основу је комисија именована, какав је састав овог тела, колико траје мандат, која су овлашћења и у каквом је односу са извршним органима Савеза.

Из Ниона и Цириха упозоравају да ова последња претпоставка може да имплицира "смртоносне" последице по шпански фудбал, пише "Ас".

Уколико одговор пред ФИФА и УЕФА не буде задовољавајући, репрезентација Шпаније би могла да буде избачена са ЕУРО, а шпански клубови из УЕФА такмичења.

Такође, Шпанија би испала из трке за добијање домаћинства Мундијала 2030, у сарадњи са Португалом, Мароком и још три јужноамеричке државе).

Дакле, кључна недеља је пред шпанским фудбалом, који би могао да прође као и неки други Савези, попут руског, који је изгубио могућност да буде домаћин ЕУРО 2028, а чији клубови су нестали са мапе Европе због инвазије те земље на Украјину.

(Б92)

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести