ЗАВРШЕНО ГЛАСАЊЕ Скупштина изгласала Владу Србије са председником Милошем Вучевићем, ПОЛОЖЕНА ЗАКЛЕТВА, присуствовао и председник Вучић

Завршено је гласање у Народној Скупштини Републике Србије о избору Владе Србије.
Танјуг/Раде Прелић
Фото: Танјуг/Раде Прелић

Скупштина Србије изабрала је нову Владу Србије на челу са председником Милошем Вучевићем.

За нову владу гласало је 152 од 213 присутних посланика, 61 је био против. Уздржаних није било, а одсутно је било 37 посланика.

Нова Влада Србије имаће 31 члана, од чега пет министара без портфеља.

Нова влада има трећину нових имена у односу на претходну Владу Србије коју је предводила Ана Брнабић.

Потом су министри положили заклетву, чиме је почео мандат нове владе.

Фото: Пинк.рс/принтскрин

Свечаности полагања заклетве у Народној Скупштини Србије присуствовао је и председник Србије Александар Вучић.

Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Ана Брнабић закључила прву седницу у 14. сазиву

За избор владе су гласали посланици владајуће коалиције СНС, СПС, СДПС, ПУПС, ЈС, СВМ, а против су били посланици опозиције.

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић одредила је паузу од 30 минута после које ће нови чланови владе положити заклетву. Заклетва гласи:

"Заклињем се на оданост Републици Србији и својом чашћу обавезујем да ћу поштовати Устав и закон, да ћу дужност члана Владе вршити савесно, одговорно и предано и бити посвећен очувању Косова и Метохије унутар Републике Србије". Нова Влада Србије имаће 31 члана, од чега пет министара без портфеља.

Нова влада има трећину нових имена у односу на претходну Владу Србије коју је предводила Ана Брнабић.

Поред председника Владе Србије Милоша Вучевића, нову Владу Србије чине потпредседник владе и министар финансија Синиша Мали, потпредседник владе и министар унутрашњих послова Ивица Дачић, потпредседник владе и министар заштите животне средине Ирена Вујовић, потпредседник владе Александар Вулин.

Александар Мартиновић је нови министар пољопривреде и водопривреде, а Адријана Месаровић министар привреде.

Горан Весић је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Дубравка Ђедовић-Хандановић министар рударства и енергетике, а Томислав Момировић министар унутрашње и спољне трговине.

Маја Поповић је остала министар правде, док је Јелена Жарић-Ковачевић нови министар државне управе и локалне самоуправе.

Томислав Жигманов је остао министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог, док ће Братислав Гашић бити министар одбране.

Марко Ђурић је нови министар спољних послова. Тања Мишчевић је остала министар за европске интеграције, а Славица Ђукић-Дејановић министар просвете.

Златибор Лончар поново је министар здравља, док је Немања Старовић нови министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, а Милица Ђурђевић-Стаменковски министар за бригу о породици и демографију.

Зоран Гајић је министар спорта, Никола Селаковић министар културе, Милан Кркобабић министар за бригу о селу, Јелена Беговић министар науке, технолошког развоја и иновација, Хусеин Мемић, министар туризма и омладине, Дејан Ристић, министар информисања и телекомуникација, Дарко Глишић, министар за јавна улагања.

Новица Тончев, Ђорђе Милићевић, Усаме Зукорлић, Ненад Поповић и Татјана Мацура су министри без портфеља.

Вучевић: Трудио сам се да у експозеу говорим о важним темама

Мандатар за састав нове Владе Србије Милош Вучевић захвалио се данас свима који су у Скупштини Србије учествовали у дискусији о избору владе и истакао да се експозеу који је јуче предочио трудио да говори о важним темама важним и за унутрашњу и међународну политику.

Фото: Танјуг/Раде Прелић

"Хвала свима који су учествовали у расправи и на критикама, похвалама, питањима. Мислим да је расправа била конструктивна", рекао је Вучевић.

Вучевић се у закључном излагању посебно осврнуо на теме које се баве екологијом и нагласио да је укупни буџет за заштиту животне средине 5,2 милијарде евра.

"Мислим да је то рекордно издвајање по свим овим питањима. У експозеу сам детаљно говорио о томе", рекао је Вучевић.

Он је нагласио да је 2023. године субвенционисано 30.000 домаћинстава по плану енергетске ефикасности, а да је план нове владе да 2027. буде субвенционисано 70.000 домаћинства и додао да 2012. године ниједно домаћинство није било субвенционисано.

Вучевић је рекао и да је залагањем владе емисија штетног ЦО2 2023. године смањена за 150.000 тона у односу на период 2012. године, а да је план да 2027. године та бројка буде 370.000 тона.

"У експозеу сам говорио и колико регионалних центара за третирање отпада отварамо, да је један завршен и још девет радимо.  Тренутно градимо 250 километара канализације, мимо локалних самоуправа", рекао је Вучевић.

Танјуг/Дневник

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести