Вучевић добио најлепши поклон од српске деце из Метохије- васкршња јаја

Председник Владе Републике Србије Милош Вучевић, у тренутку док је још био мандатар, добио је један посебан поклон. У питању су васкршња јаја која је добио од српске деце из два метохијска места Велике Хоче и Ораховца. 
Милош Вучевић
Фото: Printscreen Instagram milosvucevic/Ilustracija

Према речима самог Вучевића, које је објавио на друштвеним мрежама, ово му је најлепши поклон који је добио као мандатар за састав нове владе. 

-Нека то буде најава Васкрса целог српског народа! - написао је сада већ српски премијер.

Недељива веза са Косметом 

Симболика и овог поклона, као и поруке самога премијера (тада још увек мандатара) је вишеслојна. Најпре, показује исконску и недељиву везу простора Косова и Метохије са својим главним градом Београдом, и са Владом Србије коју српски народ са тог простора доживљава као једину своју. 

Надаље, српске жене и деца, које је Вучевић нарочито апострофирао у својој објави, виде очигледно управо у њему и институцији која му је поверена сигурно кормило које ће их повести у боље сутра. 

Фото: Screenshot Instagram milosvucevic

Велики значај за историју Србије 

Ова два метохијска насеља имају велики историјски значај за историју Србије. Велика Хоча је у састав српске државе ушла од времена Стефана Немање, а већ од 13. века у њој се налазила црква Светог Николе. Она је до данас позната по заиста предивним фрескама које је красе. Ораховац као насеље је нешто млађе и први пут се помиње у доба краља и цара Стефана Душана. Насеље је чак било касније приложено и манастиру Хиландару. Када сублимирамо све ово, видимо да управо са плодне винородне Метохије из двају енклава стиже порука и нада у васкрсење државе српске. Премијер Милош Вучевић је ту поруку јако добро разумео и послао је широј јавности, јер Васкрс Косова и Метохије је и Васкрс читаве Србије, али и обрнуто. 

Пребродићемо сва искушења 

Овај тренутак је симбиоза националног и државног јединства и показује да управо наши најмлађи, будућност како својих општина у Метохији, тако и целе Србије види и осећа да је духовно, национално и државно јединство једини начин да држава опстане, напредује и на крају да цео српски народ васкрсне у својој историјској пуноћи и да се обнови културно, духовно, економски и на сваки други начин. 
Све се ово дешава уочи највећег хришћанског празника, али и у тренутку када је Србија пред великим искушењима и изазовима. Овакви тренуци и овакве поруке, попут оне коју је упутио председник Владе Србије Милош Вучевић, јесу нада да ћемо пребродити и победити овакве тешке моменте. 

Христос васкрсе-ваистину васкрсе!

Фото: КЦНС

Борис Стојковски, историчар

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести