ВРХОВНИ КОМАНДАНТ НАТО НА БАЛКАН ШАЉЕ ВИШЕ ТРУПА И ТЕШКУ АРТИЉЕРИЈУ Стижу ИЗАЗОВНА ВРЕМЕНА

Иако лидери земаља Западног Балкана упорно понављају да не планирају било какве сукобе са комшијама, врховни командант НАТО-а за Европу, генерал Кристофер Каволи средином месеца саопштио је одлуку о слању додатних снага у БиХ и на Косово, укључујући и тешку артиљерију, рекавши да следе “изазовна времена, посебно у европском театру”.
1
Фото: US Army photo, javna upotreba

"Урадили смо ревизију плана и он је показао да нам је потребно не само више снага, веć и тешка артиљерија НАТО-а да буде распоређена у региону. Трупе у Босни и Херцеговини и снаге Кфора на Косову морају бити повеćане ради праćења и откривања претњи против њих", рекао је генерал Каволи пред сенаторима САД.

Он је поручио да следе “изазовна времена у европском театру”.

"Пред нама су изазовна времена, у најмању руку, у европском театру. Руски брутални и ничим изазвани рат опустошио је Украјину за више од две године. Руске снаге уништавају градове и уништавају невине животе у размерама које нису виђене од Другог светског рата. Ове земље стварају испреплетена стратешка партнерства у настојању да изазову постојеćи поредак. Ово је дубоко непријатељско националним интересима САД", закључио је Каволи.

Фото: US Army photo, javna upotreba

Председник Савета за стратешке политике и некадашњи министар одбране Србије Драган Шутановац објаснио је да је од самог почетка рата у Украјини било јасно да Москва жели да се сукоб “диверсификује на више локација широм Европе и Блиског Истока”.

“Фокус пажње се премешта и код нас, али мислим да то неће изазвати сукобе и надам се да ће бити довољно памети од свих оних који одлучују да до тога не дође”, изјавио је Шутановац.

Ало

Косово онлајн

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести