СВЕ ЧИНИО ДА СЕ ПОШТОВАЊЕ ПРЕМА ВОЈНИЦИМА ВРАТИ ГДЕ ЗАСЛУЖУЈЕ ДА БУДЕ Вучевићева посвећеност јачању одбрамбеног система подигла је снагу наше Војске на нове висине

Милош Вучевић као градоначелник Новог Сада оставио је иза себе бројне резултате на пољу свеопште ревитализације и развоја града.  Један од најважније успеха је била успостављање економске стабилности града, санирање стање у јавним предузећима, враћање бројних нерационални дугова а вредност градског буџета у том периоду је била дуплирана. Долазак великих компанија у Нови Сад означио је и почетак технолошке револуције и покретања свеопштег привредног живота. Завршени су бројни капитални инфраструктурни пројекти, грађени су и реконструисани: мостови, путеви, топловоди, водоводи, школе, вртићи, болнице и здравствени објекти, спортски објекти, установе културе, верски објекти итд. Сви ови велики успеси су учинили,  да иако је био три пута заредом изгласан за Градоначелника Новог Сада,  од октобра 2022. године своје знање, енергију и време усмери ка Министарству одбране Републике Србије
Милош Вучевић
Фото: Printscreen Instagram milosvucevic/Ilustracija

Сложена ситуација у свету изазвана пандемијом Корона вируса као и кризом у Украјини поставило је пред министра Милоша Вучевића и Министарство одбране сложен задатак да Војска Србије достигне  потребан ниво спремности  који је дефинисан Дугорочним планом развоја система одбране као и потписаним директивама председника, Александра Вучића.

Током свог мандата, Вучевић је личним примером показао да се само великим пожртвовањем може обављати ова захтевна функција. Његова посвећеност ка јачању нашег одбрамбеног система, подигла је снагу наше Војске на нове висине.

Фото: Printscreen Instagram milosvucevic

У Војску Србије уведено је на десетине нових типова наоружања

Користећи све бенефите мултивекторске спољне политике, уз инвестиције у подизање способности домаћих  истраживачко-развојних, производних и капацитета за одржавање наоружања и војне опреме, настављен је успех на ревитализације наше војске након погубног периода од 2001. до 2012. године.

Захваљујући повећаним способностима и напорима Војнотехничког института и Одбрамбене индустрије Србије, од октобра 2022. године у наоружање Војске Србије уведено је на десетине нових типова наоружања, чиме је настављен континуитет вишеструко убрзаног развоја наоружања и војне опреме. Неки су покретањем лажних афера покушали да пољуљају кредибилитет и доведу до слома наше одбрамбене индустрије али захваљујући решености Владе Републике Србије као и људима из самог система, сведоци смо великог технолошког напретка и успеха овог сектора одбране.

Уз улагања у сопствене производне снаге из иностранства су набављани системи које не можемо самостално да производимо. Токо су у наоружање Војске Србије између осталог стигли : систем „MISTRAL“ и радари „Ground Master“ из Француске, хеликоптери „H-145M“ из СР Немачке и борбени хеликоптери „Ми-35П“ са Кипра, транспортни авиони „CASA 295“ из Краљевине Шпаније, оклопна возила „Хамер“ из САД, као и тактичко борбене беспилотне летелице „СН-95“ и извиђачки дронови „DJI“ из НР Кине.

Фото: Printscreen Instagram milosvucevic

Поменуте набавке наоружања, како од домаће индустрије и из иностранства, вишеструко  су увећале способности наше Војске и омогућиле јој да премости вишедеценијско заостајање у односу на окружење. Ова модернизација не само да је побољшала нашу  борбену спремност, већ је променила и учврстила нашу позицију на глобалној сцени.

Да бисмо разумели важност набавке наоружања и војне опреме битно је да између осталог  укажемо и на следећи податак. На крају 2023. године попуна ратних материјалних резерви артиклима хране је било 100%, док је на крају 2012. године била око 45%.

У овом периоду, дошло је до значајног повећања животног стандарда и побољшања материјалног положаја припадника Војске Републике Србије. Као министар, Вучевић је чинио све да се поштовање према официрима и војницима у нашем друштву врати на оно место где заслужује да буде.

У Новом Саду многи се са сетом сећају времена када је Вучевић био градоначелник

На пољу културе сећања, такође су остварени бројни резултати. Вучевић се није склањао од тешких и болних тема. Са великим поштовањем и дубоком захвалношћу гледао је да сачува памћење на све оне храбре мушкарце и жене који су бранили нашу државу. Дужно поштовање и пажњу је указивао и према породицама наших ратних ветерана и друштвима која чувају сећања на времена великих историјских искушења за Србију и српски народ уопште.

Уверен сам, као што се и у Новом Саду многи са сетом сећају времена када је Вучевић био градоначелник, да ће и у Министарству одбране многи жалити што више није на челу овог министарства. Његова непоколебива посвећеност дужности и способност да инспирише људе око себе, дају му тај људски и професионални квалитет да може да обавља веома захтевну функцију Председника владе Републике Србије. Успеси које је оставио као градоначелник Новог Сада као и министар одбране су гарант великих успеха који у будућности очекују наше друштво и Републику Србију.

Фото: НС Уживо/Павле Пејић

Петар Ђурђев, историчар

EUR/RSD 117.1192
Најновије вести