СРПСКА ЛИСТА РЕАГОВАЛА Камере у Северној Митровици најстрашније кршење права на привантост

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Српска листа саопштила је данас да је постављање камера и снимање грађана широм општине Северна Митровица најстрашније кршење права на приватност пред очима читаве међународне заједнице.
srpska lista
Фото: Српска листа

Српска листа тако је реаговала на постављање надзорних камера на више локација у северном делу Косовске Митровице и истакла да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, пошто није успео да сними Србе на бирачким местима и злоупотребом тих снимака угњетава и малтретира српски народ, отишао корак даље.

"Одлучили да снимају све грађане, па чак и малолетнике и децу на улицама наших градова, као да смо део некаквог ријалити програма", истиче се у саопштењу.

Додаје се да се постављањем камера без икаквог законског основа, без одговора чему снимци служе, ко их контролише, у коју сврху се праве, и ко је питао грађане за мишљење о томе, Срби на северу Косова и Метохије набијају у својевресни гето у 21. веку на тлу Европе.

"Питамо се ко то има право да угрожава приватност наших грађана и одакле било коме право да се снимају наша деца? То што неко носи униформу или има власт у рукама му не даје за право да ради шта му је воља и крши основна права српског народа", истиче се у саопштењу.

Српска листа додаје да очекује да у нарендим данима Куртијев режим Србима нареди ношење и жутих трака око руку, и тиме још једном покаже карактер своје власти како би се и на тим снимцима Срби разликовали од грађана других националности.

"У име српског народа захтевамо моментално уклањање ових камера и заштиту приватности наших грађана, као и реакцију земаља Квинте и међународних мисија, пре свега Еулекса, УНМИК, Кфора и Канцеларије Европске уније у Приштини на ово драстично кршење права наших грађана", закљчује се у саопштењу Српске листе.

EUR/RSD 117.1207
Најновије вести