ПАТРИЈАРХ СРПСКИ ПОРФИРИЈЕ ДАО БЛАГОСЛОВ ПРЕМИЈЕРУ Вучевић: Српска православна црква је једна од најважнијих институција српског народа (ФОТО)

Радујем се што сам свој први званични састанак на функцији председника Владе Србије, дан уочи највећег и најрадоснијег хришћанског празника, обавио управо са Његовом Светости, Патријархом српским Г.Г. Порфиријем.
Screenshot
Фото: Screenshot

Након садржајног разговора, затражио сам од Њ.С. благослов за обављање једне од најодговорнијих функција у држави. Патријарх Порфирије ми је, уз очински благослов, даровао икону Светог Саве, оца српске духовности, првог и највећег српског просветитеља, оснивача наше Цркве, симбола саборности Цркве, државе и народа; уз поруку да корачамо његовим стазама и да градимо насушно и свима потребно јединство.

Српска православна црква је једна од најважнијих институција српског народа. Она је очувала националну свест током вишевековног ропства, у великој мери је градила идентитет, остајала и у оним крајевима где прерогатива државне власти није било, очувала народ и са њим заједно страдала. 

Имајући у виду све тешкоће и искушења која доноси актуелни историјски тренутак, сматрам да би било одговорно унапређивати  сарадњу Цркве и државе, засновану на нашем историјском искуству и на моделу кооперативне одвојености.

дневник

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести