ПАСТОР ИСТАКАО ДА СВМ ПОДРЖАВА САСТАВ ВЛАДЕ: „Вучевићев експозе храбар“

БЕОГРАД: Председник посланичке групе Савеза војвођанских Мађара Балинт Пастор изјавио је данас да они подржавају састав нове Владе Србије који је предложио мандатар Милош Вучевић и оценио да је његов експозе био храбар, јер је говорио о свакој сфери друштвеног живота и обухватио теме о којима се у Скупштини раније није говорило или је то било у знатно мањој мери.
2
Фото: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

"О сваком суседу, о свакој суседној држави Србије, говорили сте у веома позитивном и афирмативном тону, што ја сматрам веома позитивним искораком. Драго ми је што сте на првом месту споменули Мађарску, са којом Србија већ више од десет година гради стратешко партнерство", рекао је Пастор.

Он је навео и да је најприродније да председник најјаче политичке странке у Србији буде председник владе.

"Поред тога, радује нас што сте ви из Аутономне покрајине Војводине, из Новог Сада и што сте три пута били бирани за градоначелника Новог Сада", казао је Пастор.

Додао је да је за време мандата Милоша Вучевића у Новом Саду уложено милион евра у мађарски културни центар, завршено обнављање цркве Свете Елизабете, обезбеђен стабилан буџет за новосадско позориште на мађарском језику и завршена изградња студентског дома Европа.

Нагласио је и да су одређена насељена места и поједине улице исписане на мађарском језику, што раније није био случај.

Пастор је похвалио и што се у саставу нове Владе налазе три министра која припадају националним мањинама, и напоменуо да СВМ неће имати министре  у влади, али ће имати осам државних секретара.

"Нећемо имати члана Владе и то је став који имамо десет година. Ми смо се видели прошле недеље, договорили смо се за 25 секунди. Имаћемо укупно осам државних секретара и у наредном периоду ћемо потписати и коалициони споразум", поручио је Пастор.

Како је навео, они су од 2015. говорили о опасностима које са собом носи мигрантска криза.

"Од октобра 2023. године нема илегалних миграната на улицама, нема ни на трговима, нема ни у шумама, ни у шумским подручјима и грађани се на сваком подручју наше земље осећају сигурно. Замолио бих да ове мере одржимо и у будућности. Знам да је то изузетно скупо, полиција је нон-стоп на терену, али мислим да грађани то заслужују", истакао је Пастор.

Додао је да је срећан јер се назире светло на крају тунела када је реч о изградњи пруге Београд - Будимпешта, конкретно између Новог Сада и Суботице.

"Мислим да ћемо убрзо видети колико је  значајан пројекат не само за Србију, не само за Мађарску, него за читав наш регион", казао је Пастор.

Истакао је да у Војводини тренутно има 17 инфраструктурних капиталних пројекта, што говори колико се на том подручју гради.

Пастор је захвалио Вучевићу што је у свом експозеу поменуо и покојног Иштвана Пастора који је био лидер СВМ и председник Скупштине Војводине.

"Чини ми се да је он једини политичар или једина особа коју сте Ви цитирали у Вашем експозеу и то је велика част", рекао је Пастор.

Фото: Tanjug/ AP Photo/Darko Vojinovic

Вучевић је одговарајући Пастору рекао да је вођен резултатима кренуо од Мађарске, када су у питању оцене међусуседских односа.

"Иштван Пастор је заиста много допринео, заједно са Виктором Орбаном и Александром Вучићем, на стварању једног амбијента који ја могу да сведочим. Долазим са севера наше државе и деловало је филмски немогуће да ће, после бурних периода грешака једног и другог народа, бити овакви односи између две државе", рекао је Вучевић и додао да је управо због тога цитирао Иштвана Пастора.

Када су у питању пројекти од локалног значаја, водићемо рачуна о равномерном развоју свих делова Србије, поручио је.

Вучевић је истако да му је жао што је Пастор одбио да буде министар у новој Влади, али да је тиме показао да се не бори за фотељу већ за конкретне резултате  на пољима који су најбитнији и најважнији за мађарску заједницу у Србији.

Нагласио је да ће држава наставити да брине о безбедности грађана.

"Ми разумемо муку неких људи која их је натерала да избегну или напусте своје државе, али међу онима који се тако представљају има оних који нису баш муком натерани, него су по некој другој агенди кренули на то путовање. Како год, сви ће бити лепо и добро дочекани јер је то у духу нашег народа и наше државе", казао је Вучевић.

Осврнувши се на брзу пругу Београд - Нови Сад - Суботица, Вучевић је рекао да за грађане Србије бити револуционарно да од Суботице до Београда стигну за 80 минута.

"Нема никаквог оправдања да идете колима или да не користите брзи воз. То је нова димензија Србије и то јесте скок у будућност о којој смо причали. Тако да ме радује сарадња са вама и на моју подршку увек можете да рачунате", поручио је Вучевић.

 
EUR/RSD 117.1192
Најновије вести