ОВИ НОВОСАЂАНИ СУ НОВИ МИНИСТРИ У ВЛАДИ СРБИЈЕ А ево и шта су до сада радили

Мандатар нове Владе Милош Вучевић саопштио је имена министара који ће Србију водити наредни четири године, у тиму са председником Србије Александром Вучићем и њим, а на листи су се нашла и имена позната Новосађанима- Адријана Месаровић и Немања Старовић.
a
Фото: Screenshot YouTube/nsuzivo.rs/Pavle Pejić/Ilustracija

Каријера будуће министарке Месаровић исписана вишегодишњим искуством и школовањем у иностранству

Нова министарка привреде Адријана Месаровић рођена је у Новом Саду 1981. године. Школовање је завршила у родном граду. Завршила је мастер економије и посветила се раду у области банкарства, финансија и економије.

Завршила је и школу у Саутемптону, Велика Британија. Завршила је више специјализованих обука највишег нивоа стручног оспособљавања из информатике. По завршетку студија, радни век започела је у породичној компанији, где је провела две године. Након тога, радила је годину дана у сектору маркетинга иностране компаније.

Фото: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Каријеру започиње 2008. године, најпре као асистент менаџер за пројектно финансирање и документарне послове са великим клијентима у Одељењу за девизне аранжмане у Дирекцији за пословне аранжмане у Сектору за корпоративно банкарство, а затим као асистент менаџер односа са корпоративним клијентима у Одељењу за динарске аранжмане у Дирекцији за пословне аранжмане у Сектору за корпоративно банкарство. Са стажом на радном месту сарадника у Одељењу за велика предузећа у Сектору за рад са привредом започиње 2010. године. Као виши самостални стручни сарадник у Одељењу за велика предузећа, у Сектору за рад са привредом радила је дужи временски период, након чега је постављена за шефа истог Одељења. Том приликом обављала је све банкарске послове у вези са великим клијентима, као и све друге послове из делокруга рада Сектора, према утврђеним процедурама банке, те Народне банке Србије.

Била је члан више стручних тела и радних група у вези са реализацијом пројеката у креирању нових банкарских производа и њихову измену, вршила контролу спровођења пословне политике, радила на сачињавању интерних упутстава и процедура за рад. Рад се заснивао и на уској сарадњи и извештавању Народне банке Србије.

Као помоћник повереника банке, провела је пет година на пословима спровођења стечајног поступка над банком. Сарадња са министарствима Републике Србије за ресор финансија и ресор привреде била је саставни део делокруга рада.

Вишегодишње искуство има у раду на финансијској консолидацији привредних друштава. Поседује велико искуство и у области сачињавања бизнис, инвестиционих и пословних планова и планова финансијске консолидације предузећа.

Двогодишње искуство има у изради извешатаја економско – финансијског вештачења за потребе вођења судских поступака пред привредним и основним судовима, као и другим поступцима медијације и дужничко – поверилачких поравнања.

Године 2014. била је део Радне групе Града Новог Сада која је радила на стручним пословима санације и финансијске консолидације више градских јавно комуналних предузећа.

Године 2018. постављена је на место помоћника Градоначелника Новог Сада, где се у највећој мери бавила пројектима привлачења инвестиција, координирања између Града Новог Сада и других домаћих и страних компанија, пројектима јавно – приватног партнерства и консолидацији јавних и јавно комуналних градских предузећа.

Део је радног тела Градоначелника за реализацију поступка реконструкције објекта Спортског и пословног центра Војводина, као и пројекта од посебног значаја, пројекта изградње новог моста – обилазнице око Новог Сада. Члан је Радне групе Града Новог Сада за имплементацију Смарт цитy и део тима за израду Акционог плана Греен цитy у сарадњи са Европском банком за обнову и развој. Именовано је лице испред Града Новог Сада за реализацију пројеката у оквиру Програма Србија 2025. У оквиру Тима за инвестиције Града Новог Сада именована је на место председника, у оквиру ког са још седам чланова из јавног сектора ради на стратешким пројектима за развој Града.

Била је учесник више различитих конференција и панела на тему реализације пројеката јавно – приватног партнерства у Републици Србији и свету.

Током непуних 15 година радног искуства, како у приватном сектору и сектору банкарства, тако и у јавном сектору Града Новог Сада, стекла је значајно искуство у области економије и финансија, као и у процедурама неопходним за реализацију најзначајнијих пројеката у оквиру којих значајан удео имају међународни пројекти.

Старовић каријеру започео као помоћник градоначелника Новог Сада

Још једно ново лице у Влади Србије је и Новосађанин Немања Старовић. Рођен је у 1982. године, а након Карловачке гимназије уписује основне и мастер студије на Филозофском факултету у родном граду. Такође, 2013. године завршава Дипломатска академија Министарства спољних послова Републике Србије.

Његова богата каријера почиње на месту помоћника градоначелника Новог Сада, 2012. године.Био је члан Градског већа задужен за образовање, 2011 - 2012. година, да би преузео функцију члана Градског већа задужен за урбанизам и заштиту животне средине. Каријеру наставља као сарадник у Канцеларији за КиМ, од 2014. до 2016. године, а постаје државни секретар у Министарству спољних послова 2021.

Ожењен је и отац је двоје деце.

 
EUR/RSD 117.1015
Најновије вести