ИЗРАЕЛСКИ АМБАСАДОР КАТЕГОРИЧАН Вилан: Злочин у Сребреници не треба називати геноцидом

БЕОГРАД: Израел никада није прихватио да се злочин у Сребреници назове геноцидом, а по том питању требало би да се верује значајним и важним ауторитетима и историчарима као што су Ефраим Зуроф, Јехуда Бауер или Гедеон Грајф, изјавио је данас амбасадор Израела у Србији Јахел Вилан.
s
Фото: Youtube Printscreen

Он је у интервјуу за Спутњик на српском језику истакао да је погрешно називати злочин у Сребреници геноцидом, наводећи да то ствара искривљену слику о ономе што се догодило.

''Не кажем да је Холокауст једини геноцид, било их је још широм света. Али, када Сребреницу назовете геноцидом, по мом мишљењу то умањује важност тог термина који би, сматрам, требало да се користи само за геноциде. Ето, и Израел је позван у Хаг због наводног геноцида у Гази. За мене, Сребреница не би требало да се назива геноцидом'', рекао је Вилан, истичући да питања попут Сребренице не би требало да буду политичка.

Вилан је рекао да не зна како ће проћи гласање о предлогу о резолуцији о Сребреници, и навео да је Израел земља која је ''највише пропатила од УН'' и да разуме о чему се ради.

''Не ради се о историјским чињеницама, нити о моралним аспектима, већ је реч о политици. Све у УН је политика и само политика и постоје стандарди за једну земљу, а други стандарди за друге змеље. Нажалост, већину времена трпимо од такве формуле по којој функционишу УН. Можда ће Србија трпети од исте политике УН, али по мом мишљењу, таква питања треба да се решавају на моралном и легалном нивоу, никако да се мешају са политиком'', тврди амбасадор, уз оцену да када питања попут Сребренице постану политичка, то није добро ни за историјске ни за моралне чињенице.

Вилан је навео да не разуме зашто су многе европске државе признале злочин у Сребреници као геноцид.

''Верујем да земље треба да се запитају, посебно када долазе у УН, које су више политички мотивисане него што су посвећене историјској истини, шта ће таква одлука донети региону, Босни и Херцеговини, како ће утицати на стабилност те државе - позитивно или негативно. Нажалост, не мислим да резолуција носи неку позитивну поруку или идеју да та држава треба да остане уједињена'', рекао је амбасадор.

EUR/RSD 117.1119
Најновије вести