Притвор и кућни притвор за десеторо осумњичених за учешће у нередима током протеста у Београду

Виши суд у Београду  донео је пресуде на основу  споразума о признању кривице којима су   на у  условне казне затвора и новчане казне осуђена седморица окривљених за учешће у   нередима испред зграде Скупштине Града Београда, 24. децембра  приликом  протеста грађана и опозиције због неправилности и спорних дешавања током избора одржаних 17. децембра.
2
Фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

У случају  осталих осумњичених у односу на које Више јавно тужилатшво у Београду  спроводи  истражне радње,, за четворо је прихваћен предлог тужилаштва да  им суд одреди притвор до тридесет дана, за   шесторо је одређена блажа мера- кућни притовр.   

Како је саопштено из тог суда, пресудама донетим на основу  прихваћених споразума које су закључили   Више  јавно  тужилаштво и тројица окривљених  за кривично дело  „насилничко понашање на спортској приредби или јавном скупу“, суд је  изрекао условну осуду на казне затвора од три месеца  Ш.Л. (23) и  Ђ.Р.(18) , а четири месеца условно окривљеном   О.В. (48) и истовремено је  одређено да се казне  неће извршити уколико осуђени за време од 1 године не учине ново кривично дело. Изречене су  им и новчане казне,  Ш.Л.   10000 динара, а   Ђ.Р. и О.В. по   20 000 динара  .

Такође, на основу споразума Тужилаштва и четворице окривљених признали извршење  кривичних дела „насилничко понашање на спортској приредби или јавном скупу“  и „позивање на насилну промену уставног уређења“, изреченим пресудама условно су осуђени:   М.З. (68)  С.С. (36) В.Н. ( 32)  Р.М. ( 38) , на по шест месеци затвора и истовремено је одређено да се казна  неће извршити уколико  за време од 2 године не учине ново кривично дело. Сва четворица   су осуђени и на новчане казна у износу од 20 000  динара.

На предлог Тужилаштва, одлуком судије за претходни поступак, притвор до тридесет  дана оредеђен је осумњиченима    А.М. (39), Р.С (58). Т.Б. (26) и Ј.П. (54),који се терете за  кривична дела „насилничко понашање на спортској приредби или јавном скупу“  и „позивање на насилну промену уставног уређења“, против којих  се    спроводе истражне радње. 

Према  шесторо  осумњичених   за иста кривична дела  Ш.С. ( 45), Д.С. (54), Р.А. ( 18), Д.Г. (36), П.Д. (23) и Р.Д. (19) одређена је мера забране напуштања стана без примене електронског надзора.

Фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Виши суд наводи да је у  односу на окривљеног П.П. (44) одбијен   као неоснован предлог за одређивање притвора, те је одређено да се   има одмах пустити на слободу.

Претходно је Више јавно тужилаштво у Београду саслушало  све осумњичене и саопштило да ће  у односу на тринаесторо спровести доказне радње у скраћеном поступку,    о наводима   кривичних пријава,  након чега ће   одлучити да ли ће против осумњичених поднети оптужне предлоге или ће обуставити поступке.

Према двоје осумњичених тужилаштво је укинуло задржавање, М.  М. (37) и С  М. (19) и они су пуштени да се у даљем току поступка бране са слободе.

Подсетимо, сви  осумњичени се терете  за учествовање у нередима испред зграде Скупштине Града Београда, 24. децембра  приликом  протеста грађана и опозиције који оспоравају регуларност избора одржаних  17. децембра, парламентарних, покрајинских, као  и локалних у Београду и другим градовима и општинама у Србији, истичући  захтев за  понављање избора на свим нивоима јер су, како тврде, „покрадени“. 

 Ј.Ј.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести