ОДИХР: ИЗБОРИ У СРБИЈИ ОДРАЗИЛИ ВОЉУ НАРОДА Брнабићева се у среду обраћа грађанима у вези са званичним извештајем

После прелиминарног извештаја објављен је и званични извештај Канцеларије ОЕБС-а за демократске институције и људска права (ОДИХР) у којем се анализирају услови избора одржаних 17. децембра.
izbori glasacka kutija glasanje, Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Канцеларија ОЕБС-а за демократске институције и људска права (ОДИХР) објавила је данас извештај о изборима у Србији одржаним 17. децембра 2023, а главни закључак овог документа је да су избори у Србији одразили вољу народа који је тог дана искористио своје законско право и гласао.

У извештају се констатује да би требало узети у обзир забринутост у вези са тачношћу бирачких спискова, радити на поверењу јавности, као и да треба размотрити законе, прописе и праксе, како би се омогућио приступ подацима о регистрацији бирача и олакшала ревизија Јединственог бирачког списка, учешћем релевантних чинилаца, укључујући политичке партије и цивилно друштво.

Наводи се и да је у кампањи, доминирао актуелни председник, а окарактерисана је оштријом поларизацијом, агресивном и запаљивом реториком.

Законодавство, наводе, треба даље ускладити са циљевима Конвенције Уједињених нација о Правима особа са инвалидитетом уклањањем преосталих ограничења права гласа на основу интелектуалног или психосоцијалног инвалидитета.

Извештај ОДИХР-а наводи да независност Регулаторног тела за електронске медије треба да буде гарантована и у складу са новим законским одредбама.

РЕМ треба проактивно да користи законска овлашћења и поступа по службеној дужности у случају кршења медијске регулативе, а на основу њеног систематског праћења, наводи се између осталог у извештају ОДИР-а.

Председница Владе Ана Брнабић обратиће се грађанима сутра у 10 часова поводом извештаја Канцеларије ОЕБС-а за демократске институције и људска права (ОДИХР) о изборима одржаним у децембру у Србији.

Дневник/РТС/Курир

EUR/RSD 117.1119
Најновије вести