ХОЋЕ ЛИ БЕОГРАЂАНИ ПОНОВО НА БИРАЛИШТА Вучић: Ако Несторовићева листа не подржи никога, биће поновљени избори у Београду

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да, уколико носилац листе „Бранимир Несторовић – Ми – Глас из народа” не буде подржао никога, да ће бити поновљени избори у Београду.
1
Фото: screenshot / RTS

„Ако неће господин Несторовић да гласа за било кога, а потребно је 56 гласова, идете на поновљене изборе, само се плашим да неки погрешно процењују какви би резултати тих избора били”, поручио је Вучић.

Када је реч о резултатима у Београду, Вучић је рекао да њих у питање доводе само они који сваки пут изгубе.

„Разумем то у политичком смислу, али политичари морају да буду мало одговорнији. Ако се сећате у емисији пре три дана када сам у представљању рекао да се догодила промена и да СНС води у Београду, зато што су неки водили ужасну кампању која је била личне природе против моје породице и нису имали никакав план за Београд. Не можете ви људи да критикујете зимску бајку, да критикујете Београд на води, то Београђани воле. Не можете ви да говорите да сте ви Београђани, а да ми нисмо”, рекао је Вучић.

Додао је да разуме „што они мисле другачије”, али да се гласови не добијају ниподаштавањем других.

„Рођен сам у овом граду, живим цео живот у њему и никоме нећу дозволити да је више Београђанин него ја, иако не мислим да је то предност у односу на то бити Пироћанац, Крагујевчанин, Новосађанин, Суботичанин или било шта друго”, рекао је он.

Фото: Youtube Printscreen

Како је рекао, такав наратив у кампањи, довео је до тога да опозиција изгуби предност у Београду коју је имала пре пет месеци.

„Ми смо радили дневни ролинг, ми смо видели на дневном нивоу промене. То није игра. Дакле, они су водили неких 5,5 одсто пре пет месеци у Београду. Онда се све променило и ми на крају побеђујемо са 5 одсто гласова. Поносан сам на чињеницу што је листа Србија не сме да стане убедљиво победила у Београду”, рекао је Вучић.

Вучић је додао да ће СНС, са новим руководством, морати да води рачуна у будућности, јер је према анализама којим се бавио, локална листа, иако их је како је рекао било двоструко мање, негде и троструко него на централном нивоу, добила по пет, шест и седам индексних поена мање, него листа на парламентарном нивоу.

„То значи да је парламентарна листа драстично подигла локалну листу. И то је један од партијских разлога зашто су они желели да иду заједно на парламентарним изборима, јер су сви поново обезбедили себи мандате у локалним самоуправама. Али, са друге стране, то је спустило ниво парламентарне листе због љутње на те локалне политичаре. Тако да верујем да би максимум гласова у овом тренутку, имајући у виду општу популарност листе био негде око сто хиљада већи на републичком нивоу да није било локалних избора у 66 градова, општина и локалних самоуправа”, појаснио је Вучић.

Ипак, како је рекао Вучић, у свих 66 градова, општина и локалних самоуправа је победила листа „Србија не сме да стане”, и то са резултатом мањим од 40 одсто у свега четири јединице, док у свим осталим има више од 40, 50 и 60 одсто. С тим у вези, Вучић наглашава да је посебно захвалан људима на северу Србије.

„Да добијете 67 од 120 мандата, при томе да и ваш традиционални партнер, наши пријатељи из Савеза Војвођанских Мађара добију осам или девет мандата, онда вам је јасно о каквој је већини реч”.

Вучић је одговорио и на оптужбе дела опозиције о изборној крађи, рекавши да такве ствари нису могуће.

„Говоре да се у Арени нешто дешава. Данас смо установили по Поношевом твиту да су они људи из Рогатице у ствари његови глумци и статисти. Јел' ви разумете? Можете ли ви да доведете, по причи, око 40.000 људи, што је бесмислена лаж, то би било 1.000 аутобуса. Са друге стране, на бирачком месту може да гласа само онај ко има бирачко право. На бирачким местима имали су више људи него ми”, рекао је Вучић.

Нагласио је да СНС свуда има константан раст између осам и 13 одсто.

„Ми морамо да се вратимо у послу, морамо да се вратимо животу. Надлежни државни органи ће у најкраћем могућем року да доносе законите одлуке. Тамо где избори морају да се понављају, морају. Тамо где не морају, закључује се све”, рекао је Вучић.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести