ДАРКО ОБРАДОВИЋ: Понош оправдава напад на Ковачевића А ЛИСТА ПРОТИВ НАСИЉА

БЕОГРАД: Дарко Обрадовић из Центра за стратешку анализу изјавио је вечерас поводом протеста дела опозиције испред РИК-а, где је било и насилних сцена, да је жалосно што се опозиција поиграва легитимитетом изборног процеса на опасан начин и додао да се плаши да све то клизи у насилну радикализацију.
Танјуг/видео
Фото: Танјуг/видео

Током протеста испред РИК-а синоћ је повређен директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић, а један од опозиционих лидера из Покрета Србија центар Здравко Понош је то прокоментарисао за Н1: "Шта је очекивао тамо, да га милују", на шта Обрадовић закључује да би опозиција требало да преузме одговорност за мир на скупу и да позове присталице да се уздрже од насиља, јер, како каже, то је једино сада што могу корисно да учине.

"Тотални је апсурд јахати на дечијој крви из мајске трагедије, а касније видимо да је та листа једва смирила своје присталице које су кандидовале свакојаке идеје - од упада у РИК до бацања предмета ка људима који улазе и излазе из града. Ту нема ни говора да је то против насиља, већ полако али сигурно плашим се да то све клизи у једну насилну радикализацију", рекао је Обрадовић.

Како каже, политички актери који су друга политичка снага у земљи на парламентарним изборима, требало би да преузму одговорност за мир на скупу и да позову своје присталице да се уздрже од насиља.

"Видели смо на протесту да не постоји елементарна координација учесника, вођење маса, давање упутстава масама, већ једна стихија где имамо људе са којима се не разговара довољно о самом циљу тог протеста и самим тим видели смо у више наврата насртаје на заштитну ограду, бацање предмета ка згради, старе Скупштине Србије и видели смо да је Миладин Ковачевић дословно дошао у контакт, физички контакт са демонстрантима, односно да је човек посрнуо у том контакту, што је недопустиво", рекао је Обрадовић за Танјуг.

Он примећује да је полиција била максимално толерантна у погледу омогућавања уставног права на протест окупљенима.

С друге стране, скреће пажњу Обрадовић, један од лидера коалиције "Србија против насиља" Здравко Понош је у емисији Н1  упитао "шта ће Миладин Ковачевић као човек који има 71 годину тамо", а на коментар новинара да "не може да оправда батине" одговорио да Ковачевић није добио батине, да је добио батине, како каже, не би прекинуо "Шабића на безобразан начин, те закључио да би “да је добио батине, вероватно размислио још једном".

На наводе новинара да је Ковачевић рекао да је јуче у нападу испред РИК-а пао и повредио леђа, Понош је изјавио да Ковачевић треба иде у старачки дом.

"Па нека иде у старачки дом, или нека се кандидује на листи СНС-а са 71 годином. То може, може да буде министар са 70 година, не може да буде директор завода, има и младих и паметних људи, нека буду директори, он нека се кандидује тамо за нешто друго", рекао је Понош.

Понош је на констатацију новинара да се синоћ догодио инцидент у ком је Ковачевић физички нападнут, питао шта је очекивао када је дошао тамо.

"Па наравно, шта је очекивао, шта очекује тамо, да ће да га милују?", рекао је Понош.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести