Чоловић: Поништавање београдских избора би био преседан у нашем изборном праву

БЕОГРАД: Програмски директор CeSID-а Иво Чоловић изјавио је данас да би поништавање београдских избора, онако како то тражи листа "Србија против насиља", био преседан у српском изборном праву.
1
Фото: Youtube printscreen/ Al Jazeera Balkans

-Колико знам, мислим да би једино Уставни суд могао да донесе одлуку о поништавању београдских избора. Тренутно је то на далеком штапу, тако да нисам сигуран да ће се тако нешто десити. Може да се дође до поништавања избора на појединим бирачким местима, и на то би требало примедбе и приговори да се поднесу данас до 20 часова", објаснио је он за Тан‌југ. Чоловић додаје да примедбе за поништавање избора на појединим бирачким местима могу да поднесу представници политичких партија. "Уколико то ураде до вечерас до 20 часова, претпостављам да ће доћи до поништавања избора на појединим бирачким местима, али се никада није десило да се пониште комплетни избори у једној земљи - истакао је он.

Према његовим речима, приговоре на нерегуларност избора могу да поднесу бирачи, представници политичких партија, парламентарне листе, као и представници појединих министарстава, у зависности од тога о каквој врсти прекршаја се ради. Када се ради о одређеној ситуацији која се дешавала на самим бирачким местима, Чоловић каже да су најпозванији да то ураде представници политичких партија који учествују у изборном процесу, јер они имају своје представнике у проширеном сталном саставу бирачких одбора, који, додаје он, могу да јаве својим партијским централама уколико се нешто десило на бирачком месту како би сама партија или изборна листа поднела приговор.

-Такође то могу да ураде и грађани, бирачи који су гласали на датом бирачко месту. Они то раде у ситуацији уколико им је угрожена слобода гласања, уколико им је онемогућено да гласају и уколико им је угрожена тајност гласања. Подносе пријаву локалној изборној комисији у року од 72 сата од затварања бирачких места. Када то учине чекају одлуку локалне изборне комисије, уколико она буде негативна, онда могу даље да се жале РИК-у, а затим и Вишем суду у Београду - навео је он.

Додаје да се докази који се подносе за то своде на писмену изјаву грађанина, или уколико се ради о прекршају који су направили чланови бирачког одбора, уколико странка подноси пријаве, Чоловић напомиње да је у том случају врло важан документ записник о раду бирачког одбора у коме би требало да су наведене примедбе које се могу разматрати као доказ пред локалном изборном комисијом. Он сматра да је тренутна ситуација ближа томе да носилац листе "Ми - глас из народа" др Бранимир Несторовић подржи мањинску власт напредњака и социјалиста у Београду, него новим београдским изборима, узимајући у обзир изјаве и ставове које Несторовић заступа.

-Шта ће се десити, ипак су његове изјаве доста чврсте по питању тога да не жели да улази у коалиције. Ми то не можемо знати, али мислим да је он у позицији коју би морао да искористи јер нисам сигуран да би на наредним изборима, тај резултат који је остварио, био идентичан овом сада. Ипак су они нова листа без бирачких одбора, која нема инфраструктуру која може два пута да изнесе резултат. Први пут сте изненађење, други пут можете бити разочарење - оценио је Чоловић.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести