ДОК ОЧЕКУЈЕМО ДА СИ ЂИНПИНГ СЛЕТИ У БЕОГРАД Мали: Посета председника Кине потврђује углед који Србија има у свету

БЕОГРАД: Министар финасија Синиша Мали оценио је данас да је посета кинеског председника Си Ђинпинга Београду питање искреног пријатељства Србије и Кине и два председника, а сама чињеница да долази већ други пут, само показује углед који Србија има у свету, углед заснован на одговорној економској политици, али у међународним односима.
ministar finansija
Фото: Tv Pink/printscreen

Мали је, гостујући на РТС-у, подсетио да је Кина једна од две најмоћније силе света и по БДП-у и по броју становника, као и по потенцијалу тржишта.

"Али ово је, по мени, највећи државник, најважнији и најмоћније земље који је у Србију дошао у последњих неколико година. И то само још једном показује  углед који Србија има у свету, углед који је заснован и на одговорној економској политици, али такође и на одговорној политици када су међународни односи у питању", рекао је Мали.

Нагласио је да је невероватна част да два пута у једну земљу од 6,5 милиона људи, у Србију, дође кинески председник.

"Сви хоће да кинески председник дође у њихову земљу. Од Велике Британије, од Француске, од Немачке, од свих могућих и већих развијејнијих земаља него што то Србија. Али кинески председник је други пут дошао у Србију и то је дошао када је на европској турнеји током које је посетио у само три земље -Француску, Србију и Мађарску", рекао је он.

Додао је да је свака посета сваког државника веома важна за Србију и подсетио да све већи број државника долази у Београд, захваљујући одговорној политици председника Вучића.

"Србија економски расте, економски напредује, ми смо интересантнији за све, а такође желимо и да развијамо економску сарадњу са свима", рекао је Мали.

Први потпредседник Владе Србије и министар финасија је подсетио да ово није први пут да ће се Вучић и Си срести и нагласио да се резултати сарадње могу видети.

Мали је подсетио да је Србија, 2016. године, када је Си Ђинпинг први пут дошао у Београд, била суочена са фискалном консолидацијом, након веома тешког периода "у којем смо били на ивици банкрота 2012. године".

Подсетио је да је Србија тада имала и два велика проблема која су представијена председнику Сију, Железару Смедерево и РТБ Бор.

"Железара Смедерево је правила губитке, негде око 10 милиона долара месечно, РТБ Бор, је такође био у problemu, prethodna влада је хтела да гаји киркирики. Молба председника Вучића предсднику Сију била је да доведе инвеститоре из Кине, ако могу да та два велика гиганта подигну на ноге", подсетио је Мали.

Како је рекао, осам година касније РТБ Бор, који је био на ивици затварања у стечају и Железара Смедерево постали су други и трећи највећи извозник из Србије.

Навео је да РТБ Бор и Железара Смедерево запошљавају по  5.000 људи директно, да је просечна зарада у Железари Смедерево 100.000 динара, а у РТБ Бору Зиђину 144.000 динара.

Подсетио је да је реч и о две огромне инвестиције у опрему и у нову технологију.

"Од два губиташа имате два лидера, два носиоца економског раста и развоја наше земље. Дакле, то је значај доласка Си Ђинпинга", рекао је Мали.

Подсетио је и колико се Кина променила и да је од 1980. године удео те земље у светском БДП-у био 2,7 одстсо, а Европске уније или Европе у исто време око 28-29 одсто.

"Данас је удео изједначен. Кина је порасла на 18-19 одсто, Европа се смањила на 18-19 одсто и тренд је такав да Кина расте", рекао је Мали.

 „Србија важна Кини као доминантно тржиште Западног Балкана“

Синиша Мали је изјавио да је Србија важна за Кину као доминантна економија Западног Балкана и да ће се током сутрашње посете председника Кине Си Ђинпинга Београду највише разговарати о високотехнолошким инвестицијама Кине у Србију.

"Није у питању број људи. Србија је доминантна економија на Западном Балкану и ако ико жели да има било какав утицај у овом делу Европе, мора да има сарадњу са нашом Србијом. Кина је тако одлучила", рекао је Мали за РТС.

Он је истакао да је Србија, од почетка иницијативе ''Један појас, један пут'' коју заступа Народна Република Кина, била део тога као партнер.

Такође, истакао је, Србија се односи према кинеским партнерима тако да се они осећају као код куће.

"Они су овде у пријатељској земљи. Србија нема визни режим са Народном Републиком Кином. Дакле, ми смо потпуно отворени њиховим инвестицијама. А имајте у виду, када погледате западне земље, с једне стране, хоће и боре се за сваку кинеску инвестицију, с друге стране, појављују се и баријере кинеским инвестицијама и инвеститорима. И видели смо квоте за челик. У Србији то немате", поручио је Мали.

Како је истакао, у тренутним геополитичким односима у свету много је важно да имате пријатеље и ти пријатељи се, како је рекао, не мере величином тржишта.

"Јесте Србија мала у односу на кинеско тржиште, али још један пут, у овом делу Европе, на Западном Балкану, ми смо доминантни, а наша перспектива раста је велика, јер растемо брже него што је европски просек", нагласио је Мали.

Он је подсетио да је Србија, у време када ју је председник Си први пут посетио 2016, била у периоду фискалне консолидације након веома тешког периода који је прошла, и да смо имали два велика проблема које смо представили председнику Си Ђинпингу, а то су били Железара Смедерево и РТБ Бор.

"Молба председника Вучића према председнику Сију је је била да доведе инвеститоре из Кине, ако могу да та два велика гиганта подигну на ноге. И ево, само осам година касније од њих ви имате првог, другог и трећег највећег извозника из Србије", рекао је Мали.

Он је нагласио да се и економска политика Србије променила.

"Када је сваки четврти грађанин био незапослен 2012, ми смо инсистирали да привучемо радно интензивније инвестиције како би запослили што више људи. Како је стопа незапослености 9,1 одсто, на историјском минимуму, како плате расту, полако привлачимо капитално интензивне инвестиције - високу технологију, иновације, вештачку интелигенцију", навео је Мали.

Како је рекао, највише ће се разговарати управо о таквим инвестицијама током сутрашње посетет Сија.

„Потписујемо више од 29 споразума са Кином, биће и велика инвестеиција“

Синиша Мали је рекао да ће током посете кинеског председника Си Ђинпинга бити потписано више од 29 споразума о сарадњи и најавио велику инвестицију једној веома перпсекивној области о којој ће бити више речи током сутрашњег дана.

Мали је за РТС рекао да је разговор Си Ђинпингом прилика да се сумира све што је урађено у претходном периоду.

Подсетио је да је и сам Си у ауторском тексту у "Политици" писао о успешној сарадњи Кине и Србије, која укључује Железару Смедерево, брзу пругу која ће повезати Београд и Будимпешту, али и друге кинеске инвестиције и фабрике у Србији.

"То је резултат наше сарадње са Кином и њихове политике да се не мешају унутрашње политичке ствари, већ раде на пројектима који доприносе грађанима Србије", нагласио је Мали.

Мали је истакао да кинеске фабрике запошљавају грађане Србије, редовно исплаћују плате, порезе и доприносе и доприносе извозу.

Додао је да је извоз Србије прошле године био већи од 40 милијарди евра и да је велики број кинеских инвестиција усмерен управо на извоз.

"То је win-win ситуација", рекао је Мали.

Раст извоза, пад незапослених, пуњуњење буџета Мали је означио као прилику за нове инвестиције и даље подизање плата, пензија.

Истакао је да је Србиља опредељена за даље привлачење инвестиција, али и да утиче на развој вештачке интелигенције и иновативних делатности, најављујући велики број споразума који ће бити потписани током сутрашњег дана.

"Имамо 29 споразума који се потписују у присуству оба председника, као и комерцијалне споразуме између приватних компанија у области здравства, биотехнологије, пољопривреде и у другим секторима, који ће допринети даљем расту Србије и отварању највећег и вероватно најпотентнијег тржишта у свету у овом тренутку", нагласио је Мали.

Додао је да ће први део Споразума о слободној трговини са Кином заживети 1. јула.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести