ДАНАС НАСТАВАК КОНСТИТУТИВНЕ СЕДНИЦЕ СКУПШТИНЕ АПВ Балинт Јухас кандидат зa председника војвођанског парламента

Конститутивна седница Скуп­штине Војводине настављена je данас, а започета је  9. фебруара  потврђивањем мандата изабраних посланика на изборима за покрајински парламент, одржаним 17. односно 30. децембра прошле године.
а
Фото: Архива "Дневника"

Како тада нису изабрани председник, потпредседници, нити генерални секретар и радна тела очекује се да ће се то данас догодити. Седницу води најстарији посланик овог сазива Мирослав Шпановић(ПУПС).

Према сазнањима „Дневника”, Скупштина ће имати седам потпредседника, а оно што је извесно је да ће Савез војвођанских Мађара (СВМ) кандидовати управитеља Фондације „Просперитати” Балинта Јухаса за председника Скупштине Војводине, што је најавио председник СВМ Балинт Пастор, а о чему је у уторак увече расправљао Савет те странке. Јухас, иначе носилац покрајинске изборне листе СВМ-а на последњим изборима, требало би да наследи Иштвана Пастора (СВМ) који је био претходни председник Скупштине Војводине од 2012. до своје смрти у јесен прошле године.

- Балинт Јухас биће нови председник покрајинског парламента! Резултат разговора је да функција председника Скупштине АП Војводине, која је од изузетне важности, и даље припада Савезу војвођанских Мађара. Председник Извршног одбора СВМ-а, директор Фондације „Просперитати“, мој драги пријатељ наставља рад Иштвана Пастора, мог оца у Новом Саду, који је ову дужност обављао у три мандата. Честитам и желим му много успеха! - написао је Пастор на свом Инстаграму.

Фото: Архива "Дневника"

Да ли је време да Покрајинску владу води жена?

Први кандидат на листи напредњака за покрајинске изборе у децембру прошле године била је дипломирани правник, некадашња градоначелница Сомбора (од 2016. до 2020. године), која је потом обављала функцију држвне секретарке у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјлна питања, а касније у Министарству пољопривреде, водопривреде и шумарства Душанка Голубовић. Због тога се почело нагађати да би баш она могла да од Мировића наследи место председника Покрајинске владе. У том случају била би прва жена која би се нашла на челу тог извршног органа. Ипак, као Мировићеви могући наследници у јавности се спомиње и досадашњи потпредседник Скупштине Војводине Дамир Зобеница, министарка Маја Гојковић, која је некада била на челу Новог Сада, али и бивши министар пољопривреде Бранислав Недимовић.


Пастор је саопштио и да ће СВМ у покрајини и даље имати једног потпредседника владе, као и да ће и даље водити Секретаријат за образовање, прописе, управу, националне мањине – националне заједнице, те да ће им припасти оне позиције помоћника и заменика секретара као и у претходном периоду.

У новом сазиву je девет посланичких група, иако је на децембарским изборима цензус прешло шест листа, док ће по страначкој припадности у Скупштини бити 20 странака и покрета

Подсетимо, у Скупштини Војводине одлучиваће укупно 120 посланика. У новом сазиву биће девет посланичких група, иако је на децембарским изборима цензус прешло шест листа , док ће по страначкој припадности, у Скупштини бити 20 странака и покрета. Посланичка група СНС-а и у овом сазиву има највише чланова- 62, а њен председник је Дмитар Станишић, дипломирани правник и одбнорник у Скупштини Града Сремска Митровица, док је његова заменица Станисалава Хрњак,  председница ГО СНС у Кикинди, која је за посланицу у Скупштину АП Војводине изабрана 2020. године, док је 2017. године именована за председницу Скупштине града Кикинде. Пред данашњу седницу дошло је до измена у деветочланој посланичкој групи, односно Балинт Јухас више није председник посланичке групе СВМ већ је на сајту Скупштине АП наведен као посланик који није члан ни једне посланичке групе. Стога је као председник наведен Бојан Баги (до сад је био заменик), док ће његова заменица бити Ана Марија Пинтер. Посланична група СПС-ЈС има седам чланова.Посланичку групу од пет чланова „Напред Војводино”, посланичку групу „Странка слободе и правде” чини девет чланова,  „Србија центар (Срце) - ЗЛФ - ПЗП” осам, „Народни покрет Србије - Еколошки устанак” седам, „ДС - Заједно - ПСГ” шест и посланичку групу „Нови ДСС - ПОКС (НАДА)” седам чланова. Ово је први сазив војвођанске скупштине у ком је СРС остала без мандата, као и  ЛСВ који је први пут самостално наступио на изборима.

Фото: Архива "Дневника"


СВМ да задржи председнике општина у Кањижи, Бачкој Тополи и Сенти

Балинт Пастор је казао да ће СВМ на локалне изборе, који су најављени за 2. јун, изаћи самостално, као и до сада, а да изузетак представљају оне локалне самоуправе, у којима Мађари живе у дијаспори, и да ће ту имати представнике на листи СНС-а.

- То су оне локалне самоуправе у којима је то једини начин да Мађари могу да заступају своје интересе јер је мађарска заједница малобројна, а опет, важним сматрамо да свугде где живе Мађари постоји неко ко може да закуца на врата градоначелника и може да каже да имају једно мађарско друштво, мађарску манифестацију коју треба подржати, или нешто томе слично - рекао је Пастор  и додао са је циљ да СВМ задржи председнике општина у Кањижи, Бачкој Тополи и Сенти, као и да повећа своје учешће у власти у другим локалним срединама у Војводини.


Када је реч о Покрајинској влади имајући у виду да је, сходно Статуту АП Војводине, рок за формирање Покрајинске владе 90 дана од конститутивне седнице војвођанског парламента, а с обзиром на чињеницу да су посланици у новом сазиву верификовали своје мандате 9. фебруара, у првој половини маја истиче и рок за конституисање извршног органа Покрајинске скупштине.

Према сазнањима „Дневника” , Скупштина Војводине ће имати седам потпредседника

Фото: Архива "Дневника"

По свему судећи, Игор Мировић, након осам година, неће бити на челу Покрајинске владе пошто је у уторак увече приликом отварања нове зграде Студентског културног центра у Новом Саду рекао да је то било његово последње политичко деловање и да се политичкој сцени више неће враћати.  Он је постао председник Покрајинске владе 2016. године i водио је у два мандата. Статут Покрајине наводи да кандидата за председника покрајинске владе предлаже председник Скупштине, пошто саслуша мишљење представника посланичких група. Имајући у виду да је победничка листа „Александар Вучић – За нашу децу” освојила највећи број посланичких места, јасно је да обезбеђивање потребног броја гласова неће бити проблем. Статут Војводине предвиђа да, у случају да се не испоштује рок од 90 дана од конституисања Скупштине за избор покрајинске владе, председник војвођанског парламенте доноси одлуку о превременом престанку мандата, односно распуштању Скупштине, након чега се расписују нови избори за Скупштину Војводине.

Силвиа Ковач

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести