ДАНАС ЈЕ ДРУГИ ДАН ПОСЕТЕ КИНЕСКОГ ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈИ Вучић ће га угостити у Палати Србија, а о овоме ће разговарати; Потписује се више од 30 споразума

Данас је други дан званичне посете кинеског председника Си Ђинпинга Србији, током ког је предвиђено да се састане с председником Србије Александром Вучићем.
1
Фото: Tanjug/Nemanja Jovanovic

Свечани дочек биће организован и испред Палате Србија. Како је најављено, председници ће разговарати на многобројне теме, од политичких, економских и технолошких, до сарадње у области културе. Планирано је потписивање више од 30 споразума.

Током данашњег дана биће организован и свечани ручак, када ће се српска јела и вина, а председник Вучић ће му лично служити српска вина, од пенусавца до дезертног, највецим делом аутихтоне српске сорте.

За председника Кине биће уприличен и музички програм, а певаће девојка из Србије песму "Моја домовина и ја" на кинеском, а хор Чаролије песму Прелепи цвет јасмина, такође на кинеском. Програм ће бити завршен песмом "Ово је Србија".

Кинески председник Си Ђинпинг слетео је синоћ на аеродром "Никола Тесла", где га је дочекао председник Александар Вучић и Тамара Вучић.

"Поштовани председниче Си, уважени пријатељу, добро нам дошли у Србију! Овом посетом учинили сте огромну част нашој земљи и народу, који искрено воли Кину и цени пријатељство Ваше велике земље. Визија света за коју се залажете, дала је инспирацију и снагу и нашој малој земљи која данас храбро и поносно корача путем напретка и успеха. Желимо да искреним гостопримством узвратимо макар малим делом за сву подршку коју несебично пружате Србији. Живело челично пријатељство Србије и Кине, које се калило у тешким временима и које ћемо наставити да чувамо кроз узајамно поштовање, разумевање и чврсту подршку", навео је председник.

У Београд је стигла кинеска делегација која броји око 400 чланова. Председника Кине дочекали су српски ловци МиГ-29 који су пратили његов авион од уласка у наш ваздушни простор, а на београдском аеродрому је у његову част постројена гарда Војске Србије.

Дневник/Курир

EUR/RSD 117.1015
Најновије вести