БАЛИНТ ПАСТОР: СВМ ће имати осам државних секретара у Влади Србије

СУБОТИЦА: Председник Савеза војвођанских Мађара (СВМ) Балинт Пастор рекао је данас да ће та странка у Влади Србије имати осам државних секретара, да је кандидате већ одобрио савет странке и да се очекује да у наредних недељу-две буду именовани на новим позицијама.
balint pastor
Фото: Youtube Prinscreen

"Са Милошем Вучевићем, тада још у функцији мандатара нове владе и председником Српске напредне странке (СНС) договорено је да ће СВМ имати осам државних секретара", рекао је Пастор за Панон РТВ.

Пастор је подсетио да су након избора владе 2. маја, у Србији били нерадни дани, тако да се очекује да Влада нове државне секретаре именује у наредних недељу или две дана и додао да се Савет странке већ сагласило са предложеним кандидатима за државне секретаре.

"Имамо три нова државна секретара, два због одласка пређашњих на нову дужност, а једног због промене министарства", рекао је Пастор.

Пастор је навео да ће у Министарству просвете државни секретар бити Анико Јерас, уместо Анамарије Вичек која би наредних недеља требала да постане посланица у Европском парламенту.

"У Министарству за јавна улагања у претходном мандату био је Данијел Ђивановић, који је сада председник суботичке организације СВМ-а и други на листи за локалне изборе, што значи да ће након избора имати неку функцију у локалној самоуправи, и на његово место ће доћи Игор Башнец, новосадски правник, који је био активни чинилац новосадске политике", рекао је Пастор

Како је рекао министарство за јавна улагања води Дарко Глишић, председник Извршног одбора Српске напредне странке, из чега се, како каже може закључи да ће то бити важно министарство, а Игор Башнец ће имати задатак да обезбеди подршку за што више војвођанских развојних пројеката.

"До сада нисмо имали државног секретара у Министарству привреде, а сматрали смо да је важно да и ту имамо државног секретара из разлога што Министарство привреде расписује велики број конкурса на којима војвођанска мађарска предузећа нису била довољно успешна, што је разумљиво јер није било особе која би о томе водила рачуна. Ускоро ће на том месту државни секретар бити Андреа Хорват Кираљ, предузетница из Аде", рекао је Пастор.

Он је нагласио да је у случају нових државних секретара реч о стручним људима са великим искуством, а да је посебно задовољан јер није било потребе за сменом или повлачењем било кога из претходног сазива, што је доказ да су добро радили.

Пастор је нагласио да је са изабраним члановима Владе имао добру сарадњу, али и са самим премијером Вучевићем, док је у три мандата био градоначелник Новог Сада.

EUR/RSD 117.1109
Најновије вести