БАЛИНТ ЈУХАС изабран за председника Скупштине АП Војводине

Управитељ Фондације „Просперитати” Балинт Јухас (СВМ) већином гласова посланика изабран је за председника Скупштине АП Војводине која је у току. 
1
Фото: Дневник

Након избора Јухас је положио заклетву пред одборницима.

Конститутивна седница Скуп­штине Војводине настављена je данас, а започета је  9. фебруара  потврђивањем мандата изабраних посланика на изборима за покрајински парламент, одржаним 17. односно 30. децембра прошле године.

„Веома сам почаствован што сам избран као наследник мог ментора Иштвана Пастора. Драго ми је што сам изабран као 33. председник јер тај број има посебан значај јер сам тада основао породицу“, поручио је Јухас након што је положио заклетву.

Додао је да је задатак да се успоставе нови стандарде пристојности у политичком деловању.

„Веома је битно да будемо људи од речи. Пред посланицима је важан задатак да доведемо политичку културу у оквире устава, закона и статута, те да се промовишемо вредности за будуће генерације. Ово је испит савести и одговорности“, навео је Јухас.

Када је реч о избору председника Покрајинске владе, Јухас је казао да су се сад за то стекли услови као и да је рок 9. мај.

На седници су предложена четири потпредседника Скупштине АП Војводине и изабрани су Дамир Зобеница (СНС), Александра Малетић (СНС), Немања Завишић (СНС) и Борис Новаковић (СПС-ЈС). Опозиционе странке нису предложиле своје кандидате за потпредседнике.

Седницу води најстарији посланик овог сазива Мирослав Шпановић(ПУПС).

Фото: Архива Дневника

Савез војвођанских Мађара (СВМ) кандидовао је Јухаса за председника Скупштине Војводине, што је најавио председник СВМ Балинт Пастор, а о чему је у уторак увече расправљао Савет те странке.

Јухас, иначе носилац покрајинске изборне листе СВМ-а на последњим изборима, наследио је Иштвана Пастора (СВМ) који је био претходни председник Скупштине Војводине од 2012. до своје смрти у јесен прошле године.

EUR/RSD 117.1119
Најновије вести