АНА БРНАБИЋ У ПЕТАК РАСПИСУЈЕ ИЗБОРЕ Бираће се одборници скупштина градова и општина

Председница Народне скупштине Републике Србије Ана Брнабић расписаће изборе за одборнике скупштина градова и скупштина општина у Републици Србији, у петак, 26. априла, у 10 часова.
ana brnabic
Фото: VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

Одлуку о расписивању избора, председница Народне скупштине потписаће у централном холу Дома Народне скупштине.

Посланици Скупштине Србије усвојили су 23. априла Измене и допуне закона о локалним изборима којима су померени рокови за расписивање избора, што је био један од захтева опозиције у дијалогу о побољшању изборних услова који је вођен од 1. априла на инивијативу Брнабић.

На овај начин створени су услови да се споје београдски и локални избори и да буду одржани 2. јуна.

Подсетимо, почетком априла је Градска изборна комисија прогласила изборну листу број 1 "Александар Вучић - Београд сутра". Ова листа је прикупила потписе у рекордном року, те је за два сата сакупљено више од 20.000 потписа.

Коалицију "Александар Вучић - Београд сутра'' чине СНС, СПС, СДП Србије, ПУПС, Зелени Србије, СРС, Здрава Србија, Јединствена Србија, Покрет социјалиста, Српска народна партија, Српска странка Заветници, Самостална српска странка и Савез војвођанских Мађара.

Први на овој изборној листи је Александар Шапић, потпредседник СНС, који је и кандидат за градоначелника Београда.

С друге стране, опозициона коалиција "Србија против насиља" се поделила. Један део опозиционара је за бојкот, и у тој групацији су Странка слободе и правде Драгана Ђиласа и Нови ДСС Милоша Јовановић, потпомогнути Здравком Поношем, а наспрам њих, у кампањи за излазак на изборе, су њихови дојучерашњи саборци Мирослав Алексић (Народни покрет Србије), Зоран Лутовац (Демократска странка), Павле Грбовић (Покрет слободних грађана), Радомир Лазовић (Зелено-леви фронт) и остали који су формирали нову коалицију.

 

EUR/RSD 117.1207
Најновије вести