Празници су прошли, ВРЕМЕ ЈЕ ЗА ДЕТОКСИКАЦИЈУ: Нутриционисткиња ОТКРИВА ЧЕТИРИ КЉУЧНА САСТОЈКА

Прва и основна ствар код детоксикације је вода. Да нема бољег чистача организма од воде, уверава нас нутрициониста Јована Живић.
8
Фото: Ilustracija/pixabay.com

- Треба почети од конзумирања воде и пити што више течности, да би се тело само ишчистило. Вода има ефекат чишћења и "купи" све што је лоше. Код детоксикације је најважнија ствар да имамо што више течности, 60 одсто, а мањи део, онај који остаје, намењен је уносу чврсте хране.

Јована истиче да је битан и начин припреме, храну не би требало пржити и поховати, требало би да се на вашем тањиру нађе што више сирове хране или печене на пек-папиру без додавања масти.

Када је избор намирница у питању, она препоручује зелено поврће, због његове улоге "чистача" организма. Оно у себи има хлорофил, који помаже у чишћењу тако што везује тешке метале и самим тим их избацује из организма. Такође, подржава циркулацију крви и повећава ниво кисеоника у крви, што је једна од битнијих ствари.

Дакле, бирајте зелениш - першун, кељ, спанаћ, краставац, али и лимун.

Фото: Ilustracija/pixabay.com

Ипак, нутрициониста напомиње поново начин припреме и сугерише на избегавање и смањивање додавања шећера, као и рафинисане хране - немојте се засладити нечин после "зеленог ручка".

Али то није све - за љубитеље јутарњег, а и целодневног ритуала, у овом постпразничном периоду требало би смањити и кафу.

Будимо искрени, сви смо мало претерали и опустили се, било да се иначе придржавамо одређеног броја калорија или избегавамо поједине намирнице. Када смо са породицом на окупу, тешко да можемо да одбијемо оно што су спремиле наше најмилије особе. И јело се количински више, али и учесталије током дана.

Фото: Ilustracija/pixabay.com

- Сада треба организам да пустимо да се одмори, да не грицкамо стално, да му дамо простора да свари храну да би се тело ишчистило од хране која се налази у цревима. Придржавање сатнице је препоручљиво. Добра храна је она храна која има антиоксиданте зато што они поспешују чување организма, а сама идеја детоксикације је да ишчисти тело од лоших ствари и да да му да неопходне витамине и минерале.

Додаје да треба уносити храну која има витамине А и Ц, као и ону богату цинком, селеном и хромом.

- Ту могу бити добри ђумбир и куркума, то су зачини који поспешују чишћење организма, поготову ако је ђумбир искомбинован са краставцем и лимуном, зато што стабилизује пХ вредност организма.

Још једна јако битна ствар је управо та алкализација тела - одржавање пХ равнотеже, која се чува тако што се једе што више лимуна, који је најбољи извор витамина Ц, али он савршено одржава кисело-базну равнотежу, коју нам је нарушила јака и масна храна и пуно кафе.

Фото: Ilustracija/pixabay.com

Значи, спас је у лимунади - са додатком ђумбира и нане, али и чиа семенки!

- Чија утиче на убрзање перисталтике црева и убрзава цревну микрофлору - каже Јована.

- Ко се засити класичне лимунаде нека прави сок од целера или нека га грицка, јер он савршено скупља и избацује токсине - закључује Јована Живић наш разговор.

(Она)

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести