ПОСНО, УКУСНО, И НА ВОДИ Сармице са зељем и пиринчем савршеног укуса

Последњи дани пред Ускрс време су строгог поста.
1
Фото: Youtube Printscreen

Пости се на води, али то не значи да не можете спремити укусна јела. Ове сармице од пиринча са зељем одушевиће ваше укућане.

Потребно је:

1 веза (10 ширих листова) зеља (или блитве)

200 г шаргарепе

200 г празилука

1 струк младог белог лука

100 г шампињона

100 г очишћеног кромпира

50 г пиринча

2 кашичице алеве паприке

1 кашичица млевеног бибера

по укусу суви биљни зачин

За прелив:

300 мл пасираног парадајза

1 пуна кашика парадајз пиреа

400 мл воде

1 пуна кашичица сувог биљног зачина

2 кашичице шећера

 

Дуж листова зеља склонити задебљани део. Листове сложити у одговарајућу посуду, прелити их врелом водом и оставити да одстоје 10-ак минута. Затим их извадити из воде и ставити у цедиљку. У међувремену шаргарепу, празилук, и млади бели лук, као и шампињоне ситно исецкати (у сецку). Кромпир крупно нарендати. Пиринач добро испрати под млазом хледне воде.

У одговарајућу посуду додати сво припремљено поврће и измешати, па мало налити водом, да се динста јер нема уља. Посути алевом паприком, бибером и сувим биљним зачином.  На крају убацити пиринач и сјединити га са осталим састојцима. По једну пуну кашику фила ставити на лист зеља, преклопити по мало са обе стране и умотати сармицу. Сармице поређати у мању посуду, а вишак фила ставити око њих. За прелив добро сјединити све састојке и прелити сармице.

Сармице ставити да се кувају на средњој температури, поклопљене. Када течност проври, смањити температуру и на тихој температури крчкати их наредних сат времена.

EUR/RSD 117.1192
Најновије вести