Пости се на води, али то не значи да не можете спремити укусна јела. Ове сармице од пиринча са зељем одушевиће ваше укућане.
Потребно је:
1 веза (10 ширих листова) зеља (или блитве)
200 г шаргарепе
200 г празилука
1 струк младог белог лука
100 г шампињона
100 г очишћеног кромпира
50 г пиринча
2 кашичице алеве паприке
1 кашичица млевеног бибера
по укусу суви биљни зачин
За прелив:
300 мл пасираног парадајза
1 пуна кашика парадајз пиреа
400 мл воде
1 пуна кашичица сувог биљног зачина
2 кашичице шећера
Дуж листова зеља склонити задебљани део. Листове сложити у одговарајућу посуду, прелити их врелом водом и оставити да одстоје 10-ак минута. Затим их извадити из воде и ставити у цедиљку. У међувремену шаргарепу, празилук, и млади бели лук, као и шампињоне ситно исецкати (у сецку). Кромпир крупно нарендати. Пиринач добро испрати под млазом хледне воде.
У одговарајућу посуду додати сво припремљено поврће и измешати, па мало налити водом, да се динста јер нема уља. Посути алевом паприком, бибером и сувим биљним зачином. На крају убацити пиринач и сјединити га са осталим састојцима. По једну пуну кашику фила ставити на лист зеља, преклопити по мало са обе стране и умотати сармицу. Сармице поређати у мању посуду, а вишак фила ставити око њих. За прелив добро сјединити све састојке и прелити сармице.
Сармице ставити да се кувају на средњој температури, поклопљене. Када течност проври, смањити температуру и на тихој температури крчкати их наредних сат времена.